Για τις προκλήσεις που βρήκε στον Άρη και για τα κομβικά σημεία της σεζόν που φεύγει και άλλαξαν την ψυχολογία της ομάδας προς το καλύτερο μίλησε ο Σάββας Παντελίδης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα (09/05) το μεσημέρι στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ο προπονητής των κίτρινων αναφέρθηκε σε στοιχεία και νούμερα που δείχνουν τη βελτίωση της ομάδας, η οποία ήρθε μέσα από σκληρή δουλειά, καθώς και στον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς.

Η αρχική τοποθέτηση του Έλληνα τεχνικού: «Είμαι εδώ από τις 15 Νοεμβρίου και είπα από τότε πως ήρθα για να βγει ο Άρης στην Ευρώπη. Από αυτή τη σκοπιά είναι επιτυχημένη η χρονιά. Η ομάδα έπαιζε τέσσερα χρόνια σε κατηγορίες που δεν της άξιζαν και είχε συνολικά έξι δύσκολα χρόνια. Πλέον έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο και πήρε ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Αγαπώ τη δουλειά μου και σέβομαι τους συναδέλφους, δεν ήρθα να τα αλλάξω όλα, αλλά να δώσω διαφορετική προσέγγιση. Υπήρχαν παίκτες από πολλές χώρες και που ήρθαν λόγω του προηγούμενου προπονητή, χρειάστηκε δουλειά εντός και εκτός γηπέδου για το αγωνιστικό αλλά και για να γίνουμε οικογένεια. Οι δυσκολίες ήταν όχι τόσο στο ματς με την Ξάνθη, αλλά η επόμενη μέρα μετά τον αποκλεισμό από το κύπελλο και το παιχνίδι με τη Λειβαδιά, γιατί νιώσαμε να χάνουμε την αξιοπρέπειά μας. Όλοι αναλογιστήκαμε τις ευθύνες μας και πόσο μεγάλη ομάδα υπηρετούμε.

Δεν έχουμε φτάσει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας, θα τα καταφέρουμε με σκληρή δουλειά. Βούληση υπάρχει για οργάνωση και για λειτουργικά ζητήματα, που είναι φυσιολογικό να υπάρχουν για ομάδα που αντιμετώπισε δυσκολίες και κλαμπ που τώρα ξαναμεγαλώνει.

Σε δυο μήνες η ομάδα ανέβασε τρεξίματα 30% , πληρώσαμε κόστος γι’ αυτό και είχαμε εντελώς διαφορετική ομάδα στον δεύτερο γύρο. Καταφέραμε 15 νίκες και 46 γκολ, μια από τις καλύτερες χρονιές στην ιστορία της ομάδας. Το μεγαλύτερο κέρδος για μένα είναι ο ενθουσιασμός, δείξαμε στον κόσμο τι θέλουμε να κάνουμε και δώσαμε όραμα για να πιστέψει στην ομάδα.

Δέχομαι την κριτική, με κάνει καλύτερο κάποιες στιγμές, αλλά υπήρξαν και κακόβουλα δημοσιεύματα. Η ομάδα απάντησε με δουλειά. Είμαστε σε σωστό δρόμο. αυτό που θέλουμε όλοι είναι η επανακαθιέρωση στην ελίτ του πρωταθλήματος.

Έχω συμβόλαιο και για την επόμενη χρονιά. Η ψυχή είναι η επικοινωνία μέσα στο τμήμα, μεταξύ εμού, του τεχνικού διευθυντή και του προέδρου και γίνεται σωστά. Πετύχαμε κάτι σπάνιο στο ποδόσφαιρο, 100% επιτυχία στις μεταγραφές. Είναι αποτέλεσμα της επικοινωνίας που είπα αλλά η βάση είναι οι ικανότητες και δυνατότητες του Ντίνου Διαμαντόπουλου. Και με τους δυο που ανέφερα έχω μέχρι στιγμής καλή επικοινωνία και μπορούμε να προχωρήσουμε.

Πριν ολοκληρωθεί η ομάδα δεν μπορώ να πω για στόχο. Ο δικός μου είναι να κάνει βήμα προς τα πάνω η ομάδα και να γίνει καλύτερη, όχι μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και στο οργανωτικό και λειτουργικό κομμάτι. Να το απολαμβάνουμε περισσότερο κι εμείς από φέτος.

Για μεταγραφές δεν μπορώ να πω, θα έχουμε μια με δυο στην άμυνα, μια με δυο στο κέντρο και δυο με τρεις μεσοεπιθετικά. Για τις αποδεσμεύσεις υπάρχουν δυο κατηγορίες, παιδιά που πιστεύουμε ότι δεν ταιριάζουν σε αυτό που θέλουμε κι πρέπει να πάρουμε διαφορετικά, και παιδιά που πιστεύουμε ότι τα προβλήματα που δημιουργούν είναι μεγαλύτερα από τα όσα προσφέρουν. Αυτή είναι η αρχική βάση, συμβόλαια μπορεί να μην ανανεωθούν ή να κοπούν. Θα γίνουν συμπληρωματικές κινήσεις και ιδανικά θέλουμε να έχουμε περίπου δυο παίκτες σε κάθε θέση. Είμαστε σε σωστό δρόμο».

Για την υπόθεση του Ματέο Γκαρσία: «Αν ήταν να μπορώ να πω τι θα γίνει θα το έλεγα, δεν είναι στο χέρι μου και πλέον ούτε στης ομάδας. Δεν υπάρχει εξέλιξη. Όσο για το πόσο θα περιμένουμε, έχουμε μπροστά μας ευρωπαϊκό παιχνίδι οπότε θέλει προγραμματισμό. Μπορεί να αλλάξει από μέρα σε μέρα η κατάσταση, αύριο μπορεί να είναι ή να μην είναι μαζί μας. Δείχνει να θέλει αλλά άλλο θέμα η ομάδα του πώς θα το χειριστεί».

Για το ποια αγορά θα προτιμήσουν για τις μεταγραφές: «Θα έχουμε και ελληνικό στοιχείο, ό,τι καλύτερο μπορούμε να αποκτήσουμε».

Για το τι άλλαξε και έγινε το αγωνιστικό restart: «Μιλήσαμε με τα παιδιά, το τακτικό μας κομμάτι ήταν καλό, αλλά στο γήπεδο δεν έβγαινε αυτό που άξιζε η ομάδα. Κάναμε ατομικές και ομαδικές συγκεντρώσεις, πήραμε το ματς και όλα ήταν εύκολα. Με την προσωπικότητά τους κάποια παιδιά βοήθησαν και βγήκαν μπροστά, όταν μένουν μόνοι παίκτες να ξέρετε είναι διαφορετικά από το να είναι με τον προπονητή.

Δεν είχαμε καλά αποδυτήρια για ένα διάστημα, κάποιοι θα φύγουν και για αυτόν τον λόγο. Αγωνιστικά ήταν η ίδια ομάδα, συν τις προσθήκες του Ιανουαρίου, αλλά μπήκε στο μυαλό όλων ότι δεν μας αξίζει αυτό. Σε λίγες μέρες θα δείτε κάτι και θα καταλάβετε πως ήταν η χρονιά για μας. Δεν μας άξιζε να χάνουμε την αξιοπρέπειά μας. Εκείνη τη στιγμή τα παιδιά πετάξανε έξω το εγώ και αποφάσισαν για το εμείς, μετά το αποτέλεσμα το κράτησαν μέχρι τέλους».

Για το αν θα είναι πιο απαιτητική η επόμενη χρονιά: «Αν πετύχουμε στον σχεδιασμό δεν θα έχουμε πρόβλημα. Χρειάζεται ποσότητα, ποιότητα υπάρχει».

Για το αν θα αποχωρήσουν παίκτες-κλειδιά: «Δεν το σκέφτομαι, είμαστε ομάδα που αν χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο θα το καλύψουμε. Πιστεύω περισσότερο στη ομάδα και όχι στο άτομο».

Για τον επόμενο στόχο: «Το ρόστερ να είναι καλύτερο και οργανωτικά να πετύχουμε κάτι, αλλά πρώτα να δούμε πως θα φτιαχτεί η ομάδα. Δεν έχει ολοκληρωθεί τίποτα, είναι πολύ εύκολο να πω θέλω κάτι, αλλά πρέπει να έχουν βαρύτητα τα λόγια. Να ολοκληρωθεί το παζλ πρώτα. Όταν έχουμε μια εικόνα τότε όπως και στο παρελθόν θα είναι σαφείς οι κουβέντες μου».

Για τα οργανωτικά ζητήματα: «Τα έξι δύσκολα χρόνια άφησαν θέματα που δεν είναι σε υψηλό βαθμό, κυρίως σε οργάνωση και συνθήκες προπόνησης, αλλά είμαστε στον δρόμο να γίνει βήμα παραπάνω, ο στόχος είναι κοινός».

Για το τι διαφορετικές προκλήσεις αντιμετώπισε στον Άρη: «Χρειάστηκαν αλλαγές στο τι έπρεπε να κάνουμε όταν είχαμε εμείς την μπάλα στα πόδια, να βρούμε λύσεις καλύτερες. Δεν μου είχε συμβεί στο παρελθόν σε τέτοιο βαθμό. Παίρναμε δύναμη από τον κόσμο».

Για την επιστροφή του Μπρούνο Γκάμα: «Δεν είμαι σίγουρος, θα δούμε πώς θα πάει. Εύχομαι να είναι μαζί μας τον Αύγουστο, θέλει προσαρμογή ψυχολογικά και αγωνιστικά».

Για το τι θέλει από τους παίκτες του: «Θέλω να βλέπω την ομάδα να κάνει βήμα παραπάνω και τα παιδιά που ήταν φέτος μπορούν. Και στο ελληνικό πρωτάθλημα και παγκοσμίως απαιτείται πολλή ένταση, έντονος ρυθμός και πίεση στον αντίπαλο, ακόμη και να τον αναγκάσεις να χάσει από μόνος του».

Για το που αφιερώνει τη χρονιά: «Στην οικογένειά μου, γιατί πάντα με στηρίζει».

Για την πιθανή απόκτηση του Ντάνιελ Σούντγκρεν: «Αν δεν ανακοινωθεί από την ΠΑΕ δεν μπορώ να πω κάτι».

Για τη σεζόν: «Έντονη, αλλά στο τέλος υπέροχη».

Για την κλήση των Μανώλη Σιώπη και Γιώργου Βαλεριάνου στην Εθνική: «Είναι μεγάλη χαρά για έναν προπονητή και δικαίωση και για τα παιδιά και για τον ίδιο, γιατί για να φτάσουν σε αυτό το σημείο άρα είναι σε καλή κατάσταση».

Για το αν θα άλλαζε κάτι από τη χρονιά: «Θα προσπαθούσα για το κύπελλο, δεν είναι ότι δεν έκανα κάτι αλλά τα παιδιά εκείνη τη μέρα δεν μπορούσαν».

Για την προετοιμασία: «Υπάρχει σχέδιο για Ολλανδία, εκεί προσανατολιζόμαστε».