Μέτρα ελάφρυνσης για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μόνιμου χαρακτήρα ανακοίνωσε από το Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας. Τα μέτρα αυτά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη. Και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει σε λογαριασμό 5,5 δισ. ευρώ ώστε σε περίπτωση που το κόστος των μέτρων εξοκείλει τον προϋπολογισμό κάποιας χρονιάς μέχρι το 2022, να καλυφθεί το κενό από το συγκεκριμμένο ποσό ώστε το πρόγραμμα να εξακολουθήσει να συνάδει με τα συμπεφωνημένα με τους Θεσμούς. «Δεν παραβιάζουμε τη συμφωνία ούτε κατά ένα ευρώ», είπε ο πρωθυπουργός

«Είναι το σχέδιο μας για την επόμενη τετραετία, ένα σχέδιο που έχει σκοπό να ελαφρύνει τους πολλούς,  στις πλάτες των οποίων έπεσε το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης. Πρόκειται για σχέδιο που είχαμε επεξεργαστεί εδω και καιρό και για το οποίο ζητούμε την έγκρισή του κόσμου στις εκλογές της 26ης Μαΐου», είπε ο Πρωθυπουργός.

Για το 2019, είπε ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει ένα πακέτο μέτρων που αφορά τους συνταξιούχους τα νοικοκυριά και τους ανθρώπους του μόχθου. Μεταξύ αυτών:

Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση 24% στο 13% στην εστίαση.

Από 13% ο ΦΠΑ στην ενέργεια πάει στο 6%, για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις που κατανλώνουν φυσικό αέριο.

Καταβάλλεται η 13η σύνταξη

Για το 2020 προβλέπεται μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά στα μόνιμα μέτρα για το 2020, ο Αλ.Τσίπρας έκανε λόγο για μέτρα με έντονο φιλοαναπτυξιακό πρόσημο και ανακοίνωσε την κατάργηση από 1/1/20 της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000, την αύξηση του συντελστή της απόσβεση των επενδύσεων και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων για νέους εργαζόμενους.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι για το 2020 το συνολικό πακέτο μέτρων είναι περίπου 1,3 δισ ευρώ. Συγκεκριμένα τα μέτρα είναι:

– Κατάργηση από 1.1.2020 της εισφοράς αλληλεγγύης ως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση της εισφοράς για τα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ.

– Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%. Δηλαδή νέες επενδύσεις θα λαμβάνουν υπερέκπτωση κόστους. Αφορά επενδύσεις σε όλους τους κλάδους.

– Μείωση του συντελεστή φορολόγησης κατ’ έτος. «Άρα οι επενδυτές θα ξέρουν ότι θα έχουν πάρα πολύ σημαντικά κίνητρα από το 2020 και μετά».

– Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων για νέους εργαζόμενους.

– Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%

– Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών

– Μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας

– Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων

«Όσα σας είπα είναι το σχέδιο μας για την Ελλάδα των Πολλών, ένα σχέδιο που είχαμε καταρτίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Τώρα είναι η ώρα να δρέψουμε τους καρπούς των προσπάθειών μας. Για αυτό το σχέδιο ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, με αυτό ζητάμε την ψήφο και στις Ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές» τόνισε ο Αλ.Τσίπρας.

Φορολογικές μειώσεις για τα νησιά με κατοίκους έως 3.100 ανθρώπους

Μείωση ΕΝΦΙΑ σε νησιά με κατοίκους έως 1.000 κατοίκους.

Μείωση του κόστους πετρελαίου θέρμανσης σε ορεινές περιοχές της χώρας.

Για τους αγρότες: Μειώνεται ο φόρος των συνεταιρισμών στο 10%

Εκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων όλων των στεγαστικών δανείων.

Για τους συνταξιούχους η υπουργός  Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου διευκρίνησε πως η 13η σύνταξη θα χορηγείται πλέον μόνιμα σε όλους τους συνταξιούχους αρχής γενομένης από το 2019. «Πρόκειται για ένα μεγάλο βοήθημα για τις οικογένειες 2.5 εκατομμυρίων ανθρώπων».

Η χορήγηση της 13ης σύνταξης θα γίνεται ως εξής:

Οσοι παίρνουν σύνταξη έως 500 ευρώ θα λαμβάνουν μία νέα ολόκληρη σύνταξη, δηλαδή 500 ευρώ.

Οσοι λαμβάνουν σύνταξη έως 600 ευρώ θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξης τους (δηλαδή το 70% των 600 ευρώ)

Για εως 1.000 ευρώ σύνταξη θα χορηγείται  το 50%

Και πάνω από 1000 ευρώ σύνταξη, το 30%

Ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι το πακέτο ελέφρυνσης συμπίπτει χρονικά με την διενέργεια των ευρωεκλογών ωστόσο παρατήρησε ότι τα μέτρα αυτά έχουν μόνιμο χαρακτήρα, δεν είναι εφάπαξ για να θεωρηθούν προεκλογικό πυροτέχνημα και πως αυτή την περίοδο η κατάσταση της οικονομίας της χώρας αναγνωρίζεται διεθνώς ότι πάει καλά και ότι υπάρχει πλέον φθηνότερος δανεισμός. Αναφέρθηκε επίσης στα στοιχεία της Eurostat που αναφέρονται στην δυναμική της ελληνικής οικονομίας και στις προοπτικές της. Και κατέληξε : «Αν αυτό το πακέτο μας βοηθήσει να πάρουμε τις εκλογές, δεν θα είμαστε δυσαρεστημένοι»