Μιλώντας στην ειδική σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στην Άγκυρα, παρουσία του Γ.Γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άδραξε της ευκαιρίας να αναφερθεί στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου και να ζητήσει ακόμη και τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για την προάσπιση των τουρκικών δικαιωμάτων.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στις πηγές ενέργειας στην ανατ. Μεσόγειο δεν τίθενται επ’ ουδενί σε αμφισβήτηση» και ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να προασπίσει και τα δικά της δικαιώματα και το δίκαιο των Τ/Κ.

«Σε αυτό το σημείο, αναμένουμε από το ΝΑΤΟ να επιδείξει σεβασμό στα δικαιώματα της Τουρκίας και να μας στηρίξει ώστε να αποτραπούν εντάσεις. Η χώρα μας μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα ζητήματα. Αλλά αποτελεί προϋπόθεση αυτής της συμμαχίας να αγωνίζεται με συνέπεια απέναντι στις κοινές απειλές. Οι αντιξοότητες που βιώνουμε σε αυτή την περιοχή, θα πλήξουν σοβαρά τη συμμαχία μας και το κύρος της συμμαχίας», προειδοποίησε.

«Εμείς φροντίζουμε την ειρήνη στη Μεσόγειο»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος, υπογραμμίζοντας ότι «οι σχέσεις που έχει αναπτύξει η Τουρκία με διάφορες χώρες και περιοχές δεν είναι εναλλακτικές, αλλά συμπληρωματικές. Δεν αποδεχόμαστε την προσπάθεια υποδαύλισης της συζήτησης για τους S-400.

Για να αντιληφθούν προς τα πού κλίνουμε, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουν την ιστορία και τη γεωγραφική μας θέση. Εμείς φροντίζουμε η λεκάνη της Μεσογείου, την οποία βλέπουμε ως λίκνο πολιτισμού, να βρίσκεται εν ειρήνη».

«Θα ενισχύσουμε το ΝΑΤΟ»

Ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι μία χώρα της Μεσογείου και προστατεύει τα νοτιο-ανατολικά σύνορα της συμμαχίας. «Οι εταίροι μας –τόνισε- είναι ταυτόχρονα και γείτονές μας. Θα συνεχίσουμε να φέρνουμε εις πέρας αυτό που μας αναλογεί καθώς και να αναπτύσσουμε νέες ιδέες. Πιστεύω ότι θα ενισχύσουμε περαιτέρω το ΝΑΤΟ, εστιάζοντας στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας και όχι σε βραχυπρόθεσμους υπολογισμούς».

Αναφερόμενος επίσης στη συνδρομή της Τουρκίας στις αποστολές του ΝΑΤΟ στις διάφορες περιοχές του πλανήτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε τη συμβολή της χώρας του για την αποκατάσταση της πολιτικής τάξης και στη Βόρεια Μακεδονία, αναφέροντας τη χώρα ως σκέτη ‘Μακεδονία’. «Στη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Μακεδονία ο ρόλος της Τουρκίας ήταν δίπλα στις αποστολές του ΝΑΤΟ», ανέφερε.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα και το απόγευμα αναμένεται να δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου.