Με ένα προκλητικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yenisafak υποστηρίζει ότι με την αγορά των S-400 το Αιγαίο και η Μεσόγειος θα γίνουν «τουρκική λίμνη».

Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Γιατί η αγορά των S-400 προκαλεί πανικό στη Δύση».

Όπως ισχυρίζεται η τουρκική εφημερίδα, με την εγκατάσταση των S-400 «τα σχέδια κατοχής της Ελλάδας τα οποία έχουν φτάσει μέχρι την ανέγερση στρατιωτικών φυλακίων και εγκαταστάσεων σε αποστρατιωτικοποιημένα νησιά, θα καταρρεύσουν». Και προσθέτει ότι το σύστημα των πυραύλων S-400 θα μπορεί να ανιχνεύει όλα τα αεροσκάφη τη στιγμή που απογειώνονται και να «κλειδώνει» όλους τους στόχους. «Έτσι, η Ελλάδα δεν θα μπορεί πλέον να απειλεί την Τουρκία με μαχητικά αεροσκάφη ή πυραύλους».

Η Τουρκία. σημειώνεται στην ίδια ανάλυση της τουρκικής εφημερίδας, με τους S-400 θα έχει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, και επιπλέον θα είναι η κυρίαρχη χώρα που θα διασφαλίζει την ασφάλεια των πόρων φυσικού αερίου με τους πυραύλους που τοποθετούνται.

Ακόμη η Υenisafak αναρωτιέται αν ο πανικός της δύσης και των ΗΠΑ για την εγκατάσταση των ρωσικών S-400 στην Τουρκία οφείλεται σε σχέδια της Αμερικής να επιτεθούν με τα μαχητικά αεροπλάνα F-35 στην Τουρκία.