Προκαλεί ξανά ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακαρ, μετά μάλιστα και τη χθεσινή καταδίκη των Βρυξελλών στις γεωτρήσεις που ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει η Αγκυρα στην Κυπριακή ΑΟΖ, διαμηνύοντας ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Σε συνέχεια και της χθεσινής ανακοίνωσης του Τουρκικού ΥΠΕΞ ότι η χώρα διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή, ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε και στα κατεχόμενα. «Ως εγγυήτρια δύναμη, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε.

Ο Ακάρ επιπλέον δήλωσε στο Anadolu ότι οι ενεργειακά αποθέματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο «πρέπει να είναι γέφυρα για ειρήνη, διάλογο και κοινή ανάπτυξη». Υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία λύνει όλα τα προβλήματα μέσω διαλόγου, διαπραγματεύσεων και ειρηνικών μέσω και συμπλήρωσε ότι αναμένει την ίδια ευαισθησία από τους συνομιλητές της. «Η Τουρκία είναι σε θέση να υπερασπιστεί, αν χρειαστεί, τα εθνικά συμφέροντα και δικαιώματά της», κατέληξε ο Ακάρ.

Μογκερίνι: Καλούμε την τουρκία να σεβαστεί την Κυπριακή Δημοκρατία

Σε αυστηρούς τόνους, το Σάββατο, η ΕΕ είχε καλέσει την Τουρκία να μην προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε την απόφαση για παράνομη γεώτρηση

Ξεκάθαρη ήταν η τοποθέτηση και του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, που σε ανακοίνωση του σημειώνει: «Καταδικάζουμε την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν την σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα υπενθυμίζει το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες».