Σημαντική ενίσχυση των Πρασίνων στις επικείμενες ευρωεκλογές προβλέπει η γερμανίδα συμπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του κόμματος των Πρασίνων Σκα Κέλερ στη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ». Μάλιστα, η υποψήφια των Πρασίνων για την προεδρία της Κομισιόν εκτιμά ότι θα υπάρξει ένας Πράσινος ευρωβουλευτής ακόμη και σε χώρες όπου το κόμμα της δεν έχει ισχυρή παρουσία, όπως η Ελλάδα και η Πολωνία. Ασκώντας κριτική σε συντηρητικούς και Σοσιαλδημοκράτες, διαμηνύει ότι οι Πράσινοι δεν θα υποστηρίξουν κανένα υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν, ο οποίος δεν προωθεί συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της κοινωνικής Ευρώπης.

Τι σημαίνει η ψήφος στους Πράσινους ειδικότερα στην Ελλάδα;

Η ψήφος στους Πράσινους σημαίνει περισσότερη δράση για την κλιματική αλλαγή, την προστασία του πλανήτη και την ενδυνάμωση της κοινωνικής Ευρώπης, κάτι που είναι σημαντικό για την Ελλάδα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ευημερία σε όλη την ΕΕ και όχι μόνο σε ορισμένα κράτη. Η Ευρώπη μπορεί με τις κατάλληλες πολιτικές να ενισχύσει μια οικονομία, ώστε να έχει καλές δουλειές, ειδικότερα για τους νέους, και να προχωρήσει στην οικολογική μετάβαση. Επιπλέον, η πράσινη ψήφος είναι μια ψήφος κατά των ακροδεξιών, για τους οποίους θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε αυτές τις εκλογές.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Μάνφρεντ Βέμπερ, ενώ και ο Φρανς Τίμερμανς μιλά για βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη. Πώς διαφοροποιείστε;

Αν δούμε τι έχουν κάνει τα κόμματά τους στο παρελθόν, θα καταλάβουμε. Ο Βέμπερ ανήκει σε ένα κόμμα το οποίο προωθούσε τη λιτότητα στην Ελλάδα. Είναι άθλιο να πηγαίνει στην Ελλάδα και να λέει ότι θα κάνει καλύτερα τα πράγματα όταν το ίδιο του το κόμμα ήταν ο κύριος μοχλός για την επιβολή λιτότητας στη χώρα. Οι συντηρητικοί δεν έχουν καλές επιδόσεις στη δημιουργία της κοινωνικής Ευρώπης. Από την άλλη οι Σοσιαλδημοκράτες, αν δούμε τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση της Γερμανίας, δεν έκαναν τίποτε για να εμποδίσουν την επιβολή λιτότητας σε άλλα κράτη της ΕΕ. Το αντίθετο, μάλιστα. ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκράτες έχουν προβλήματα αξιοπιστίας. Αν άλλαξαν θέσεις, είναι καλοδεχούμενη εξέλιξη, αλλά δεν τους εμπιστευόμαστε. Οι Πράσινοι είμαστε η μοναδική ομάδα που συστηματικά προωθεί τις περιβαλλοντικές δράσεις εδώ και δεκαετίες.

  • Τι μερίδιο δίνουν στους Πράσινος οι εκλογικές προβλέψεις;
  • Τι στάση θα κρατήσουν οι Πράσινοι απέναντι στον Τίμερμανς;
  • Ποια η θέση της Σκα Κέλερ στο μεταναστευτικό;

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακου»