Η περίπτωση του Λεοπόλντο Λόπεζ, ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην ισπανική διπλωματία.

Ο Λόπεζ τέθηκε υπό κράτηση από το καθεστών του Νικολάς Μαδούρο, ενώ στη συνέχεια αναγκάστηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Την περασμένη Τρίτη ήταν στο πλευρό του Γκουαϊδό όταν εκείνος καλούσε σε «εξέγερση» για να πέσει η κυβέρνηση.

Από την στρατιωτική βάση Λα Καρλότα, από την οποία έστειλε το βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Γκουαϊδό, αρχικά ο Λόπεζ ζήτησε και έλαβε καταφύγιο στην πρεσβεία της Χιλής στο Καράκας. Στη συνέχεια όμως στράφηκε στην Ισπανία.

Ο Λόπεζ μαζί με τη γυναίκα του Λίλιαν Τιντόρι και το ένα απ’ τα παιδιά τους ζήτησαν καταφύγιο στην ισπανική πρεσβεία στο Καράκας. Σημειώνεται ότι η Ισπανία έχει μεν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, αλλά δεν έχει «σπάσει» τους δεσμούς της με τον Μαδούρο.

Η ισπανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ο Λόπεζ, η γυναίκα και η κόρη του, μένουν για την ώρα στην πρεσβευτική κατοικία, άρα το στέλεχος της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να συλληφθεί. Ο Λόπεζ είχε σε 13 χρόνια σε κατ’ οίκον περιορισμό. Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές πάντως, δεν έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ισπανία.

Ο Λεοπόλντο Λόπεζ είναι από τα στελέχη της αντιπολίτευσης που είχαν στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση Μαδούρο. Την Τρίτη, στελέχη του στρατού που ήταν υπεύθυνα για την κράτησή του κατ’ οίκων, τάχθηκαν στο πλευρό του Γκουαϊδό και τον απελευθέρωσαν.

Η Ισπανία έχει χορηγήσει υπηκοότητα στους γονείς του Λόπεζ. Μάλιστα ο πατέρας του, που επίσης ονομάζεται Λεοπόλντο Λόπεζ, είναι υποψήφιος με το Λαϊκό Κόμμα στις ευρωεκλογές. Η Ισπανία έχει υποδεχθεί και άλλους πολιτικούς της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, όπως ο πρώην δήμαρχος του Καράκας Αντόνιο Λεντέσμα.

Ο Λεοπόλδο Εντουάρντο Λόπεζ Μεντόζα γόνος πλούσιας οικογένειας, γεννηθείς στις 29 Απριλίου 1971, σπούδασε στο Χάρβαρντ και αποτελεί το αγαπημένο παιδί των πλουσίων αλλά και όλης της συντηρητικής, φιλελεύθερης παράταξης. Αντίθετα, από την πλευρά του Μαδούρο, ο Λόπεζ θεωρείται επικίνδυνος ριζοσπάστης, εταίρος της πλούσιας ελίτ.

Είχε ενεργό συμμετοχή σύντομης διάρκειας είχε στο πραξικόπημα του 2002 κατά του Ούγκο Τσάβες, καθώς ο Λόπεζ είχε βοηθήσει στη σύλληψη ενός υπουργού.