Με καθυστέρηση μεγαλύτερη της μίας ώρας στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, στις 18:10, αναχώρησε από το Ισραήλ για την Αθήνα το κυβερνητικό αεροσκάφος με την ελληνική αποστολή που μεταφέρει το Αγιο Φως.

Η υποδοχή του Αγίου Φωτός πραγματοποιήθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, στην 112η Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, μετά τις 8 το βράδυ, με τιμές αρχηγού κράτους, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με ιδιωτικό ελικόπτερο, όπου με πτήσεις θα ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές της ελληνικής επικράτειας.

Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε αρνητική εντύπωση φέτος ήταν η απίστευτη προχειρότητα που επέδειξαν οι οργανωτές του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει την τελευταία στιγμή το πρόγραμμα για την έλευση και ακολούθως τη μεταφορά του Αγίου Φωτός σε όλη την Ελλάδα.

Η αλλαγή έγινε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, με τον αρμόδιο υφυπουργό, Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος ταξίδευσε στα Ιεροσόλυμα, να μην είναι σε θέση να εξηγήσει γιατί διαφοροποιήθηκε το πρόγραμμα. Εξαιτίας της αλλαγής μάλιστα, αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, αν το έπραττε, θα νομιμοποιούσε με την παρουσία του και ενδεχόμενες άλλες αλλαγές στο πρόγραμμα.

Φωτογραφία αρχείου

Την ίδια ώρα, ενώ η άφιξη του Αγίου Φωτός στο  στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας αναμενόταν γύρω στις 18:30, σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην αναχώρησή του από τα Ιεροσόλυμα, με αποτέλεσμα αυτή να γίνει λίγο μετά τις 18:00, επιβεβαιώνοντας εκκλησιαστικούς κύκλους οι οποίοι έκαναν λόγο για καθυστέρηση στη μεταφορά του στις μητροπόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας.

«Σε κάποιες εκκλησίες είναι πιθανό να μην φθάσει εγκαίρως» σημείωναν χαρακτηριστικά, ενώ επισήμαιναν ότι η ξαφνική αλλαγή στο πρόγραμμα δείχνει ανεξήγητο οργανωτικό μπάχαλο.

Η απόφαση της πολιτείας ενόχλησε τον μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο, πρώτον διότι θεώρησε πως η χρήση της Ελευσίνας υποβαθμίζει την υποδοχή του Αγίου Φωτός και δεύτερον καθότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο βρίσκεται γεωγραφικά έξω από την δικαιοδοσία του.

Δήλωσε μάλιστα πως θα ενημερώσει εγγράφως την Ιερά Σύνοδο για την στάση της κυβέρνησης.