Την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας τα τελευταία χρόνια και τον ρόλο της Ελλάδας στις ευρω-κινεζικές σχέσεις, υπογράμμισαν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Κίνας όσο και ανώτατος αξιωματούχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, με τους οποίους συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο, στο πλαίσιο του 2ου Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας για τον «Δρόμο του Μεταξιού».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επικεντρώθηκαν στο μέλλον της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων, ενώ οι συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ Wang Yang – ο οποίος είναι τέταρτος στην ιεραρχία του κόμματος- βρέθηκαν ζητήματα της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Ο πρόεδρος της Κίνας, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα τόνισε το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν «η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που υπέγραψε μνημόνιο για την Πρωτοβουλία «Belt and Road», γεγονός που λειτούργησε ενθαρρυντικά και για άλλες χώρες».

«Ο στόχος της πρωτοβουλίας BRI συμπίπτει με τον στόχο σας να καταστείτε περιφερειακός κόμβος logistics και μεταφορών, διεθνούς σημασίας. Η σημασία σας για την περιοχή ενισχύεται σημαντικά», ο Σι Τζινπίνγκ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ στάθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο γεγονός ότι την πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε την Κίνα, το 2016 «η Ελλάδα ήταν σε δύσκολη θέση, αλλά ξεπεράσατε θριαμβευτικά την κρίση».

Στις επαφές του κ. Τσίπρα με την πολιτική ηγεσία της Κίνας τονίστηκε επίσης η σημασία της επίσκεψης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, στην Κίνα, το επόμενο διάστημα.

Στις συναντήσεις με τους τρεις Κινέζους ανώτατους αξιωματούχους εκφράστηκε η πρόθεση, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, να ενισχύσει η Κίνα τις επενδύσεις της στην Ελλάδα (τεχνολογία, Logistics, υποδομές, άνοιγμα τράπεζας). Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη αύξησης των ελληνικών εξαγωγών προς την κινεζική αγορά, υπό το φως μάλιστα της απόφασης της Κίνας να ανοίξει την αγορά της σε ελληνικά αγροτικά και άλλα (π.χ. ναυτικός εξοπλισμός) προϊόντα.

Συμφωνήθηκε επίσης η εξαγωγή κρόκου Κοζάνης στην Κίνα. Το κείμενο της σχετικής συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα, ενώ εντός τριμήνου πρόκειται να έρθει στην Ελλάδα επιτροπή ελέγχου, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για έγκριση εξαγωγής κερασιών στην κινεζική αγορά.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι, με τους οποίους συνομίλησε ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκαν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, να εξετάσουν κατά προτεραιότητα προτάσεις της Ελλάδας για εξαγωγές φρούτων (πορτοκάλια, μανταρίνια, σταφύλια), ενώ υπήρξε και δέσμευση για επίλυση θεμάτων που είχαν δημιουργηθεί παλαιότερα με ελληνικά προϊόντα, τα οποία εμπεριείχαν το όνομα «Μακεδονικό».

Καταλύτης για την επιτάχυνση της έγκρισης εισαγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων, αλλά και το κλείσιμο masterplan για το λιμάνι του Πειραιά υπήρξε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η επίσκεψη του πρωθυπουργού αλλά και η συμμετοχή της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία «17+1».

Εκτός των επαφών με την κινεζική πολιτική ηγεσία, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλίες και με στελέχη της Huawei. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η εταιρεία εξετάζει σοβαρά την προοπτική τη λειτουργία κέντρου έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα ολοκληρώνεται αύριο το πρωί, με την ομιλία του στην 1η Στρογγυλή Τράπεζα ηγετών, με θέμα: «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ