Ενας 60χρονος έλληνας χρηματιστής και ένας υπάλληλος του υπουργείου Ενέργειας της Ρωσίας, που είχαν επαφές με νυν ταξίαρχο της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος υπηρετεί σε νησιωτική περιοχή της χώρας, φαίνεται να υποκρύπτονται πίσω από το σχέδιο «Πυθία» για την υποτιθέμενη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού το 2009. Πρόκειται για έναν κύκλο γνωριμιών στη Θεσσαλονίκη και στη Μόσχα μεταξύ ιδιωτών. Τέλος, ουδέποτε κάποιος πληροφοριοδότης της ΕΥΠ ήταν πράκτορας της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB (διάδοχος της περιβόητης KGB), όπως αναφερόταν στα εσωτερικά δελτία της ΕΥΠ, που δημιούργησαν το υποτιθέμενο σενάριο «Πυθία» για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Η πληροφόρηση

Οι ίδιες αμφιλεγόμενες πηγές πληροφόρησης εμφανίζονται να είχαν ενημερώσει, υποτίθεται, την ΕΥΠ για:

Α) τη μυστική γιάφκα της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς που ανακαλύφθηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στο Χαλάνδρι τον Σεπτέμβριο του 2009,

Β) μια επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα στην Αργυρούπολη τον ίδιο χρόνο,

Γ) μεταγενέστερα ελληνοτουρκικά επεισόδια στο Καστελλόριζο,

Δ) μία από τις επιθέσεις της οργάνωσης Λαϊκή Θέληση που έχει πλέον σταματήσει τη δράση της.

Σε μια υπόθεση στην οποία έχει επιχειρηθεί να συσχετιστούν ρώσοι και αμερικανοί πράκτορες, υποκλοπές, υποτιθέμενες μυστικές «βάσεις» των ΗΠΑ στα νότια προάστια, αλλά και τα απόρρητα έγγραφα των Wikileaks!

«ΤΑ ΝΕΑ» ύστερα από την παρουσίαση των εγγράφων της ΕΥΠ που χαρακτήριζαν ανύπαρκτο το σχέδιο «Πυθία» αποκαλύπτουν τώρα το άγνωστο παρασκήνιο και τι ακριβώς έχει συμβεί.

Το υποτιθέμενο σχέδιο «Πυθία» φέρεται λοιπόν να βασίζεται σε έγγραφο της ΕΥΠ, τον Ιανουάριο του 2009, με βάση πληροφορίες ενός ρώσου αξιωματούχου της FSB. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, στην Ελλάδα είχε έλθει από τον Μάρτιο του 2008 μια ομάδα 19 στελεχών της FSB με αφορμή μια «απόπειρα τηλεφωνικής υποκλοπής συνομιλιών μεταξύ του Κώστα Καραμανλή, του Βλαντίμιρ Πούτιν και του τότε βούλγαρου προέδρου Γκεόργκι Παρβάνοφ». Οπως μνημονεύεται στο υπηρεσιακό δελτίο, στόχος ήταν η αντιπαρακολούθηση των αμερικανών… υποκλοπέων. Ωστόσο στο έγγραφο αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη ομάδα της FSB «εντόπισε σχέδιο επίθεσης (κι ακολούθησε τάχα καταδίωξη) εις βάρος τού πρώην πρωθυπουργού κ. Καραμανλή από αγνώστους μάλλον αμερικανούς πράκτορες».

Επρόκειτο προφανώς για μια φανταστική ιστορία αφού δεν προσκομίστηκε κανένα σχετικό στοιχείο και οι αστυνομικοί φρουροί του Κώστα Καραμανλή δεν είχαν αντιληφθεί κανένα τέτοιο συμβάν. Επιπλέον, ουδείς είχε ενημερωθεί για ζήτημα υποκλοπών των συνομιλιών των Καραμανλή, Πούτιν και Παρβάνοφ, που είχαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου στις 4 Σεπτεμβρίου 2006. Δηλαδή δύο χρόνια πριν, υποτίθεται, ανησυχήσουν και κινητοποιηθούν για «αντιπαρακολούθηση» οι ρώσοι πράκτορες.

Δεν έχει ιδέα

Ομως το πλέον ενδιαφέρον που αποκαλύπτεται τώρα είναι ότι κανένα στέλεχος της FSB δεν έδωσε στην ΕΥΠ τέτοια πληροφορία. Ο «σύνδεσμός» της στη ρωσική πρεσβεία, που είναι αξιωματούχος με πολύχρονη παρουσία στην Αθήνα, δεν φαίνεται να είχε ιδέα. Φορέας της πληροφορίας ήταν ένας 60χρονος έλληνας χρηματιστής με βάση τη Θεσσαλονίκη που επισκεπτόταν συχνά για επαγγελματικούς λόγους βαλκανικές χώρες, αλλά και τη Ρωσία. Ο 60χρονος γνωρίστηκε εκείνη την περίοδο με ένα δραστήριο στέλεχος του κλιμακίου της ΕΥΠ στη Θεσσαλονίκη (αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετεί σήμερα σε ακριτική περιοχή).

«ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν την Παρασκευή το πρωί με τον εν λόγω αξιωματικό που αρνήθηκε να αναφέρει οτιδήποτε, κάνοντας επίκληση υπηρεσιακού απορρήτου. Σε αυτές τις συναντήσεις λοιπόν ο έλληνας χρηματιστής ανέφερε ότι γνώριζε ένα στέλεχος του υπουργείου Ενέργειας της Ρωσίας που ήξερε για τα θέματα των αγωγών φυσικού αερίου κ.λπ., τα οποία συζητούσε τότε η κυβέρνηση Καραμανλή. Επίσης επικαλέστηκε ότι ο ρώσος φίλος του είχε προγενέστερη θητεία στη FSB και ότι ήξερε μερικούς νεότερους συναδέλφους του στη ρωσική μυστική υπηρεσία που υποτίθεται ότι του μίλησαν για το «σχέδιο» εις βάρος του Καραμανλή. Δηλαδή ο πληροφοριοδότης της FSB που επικαλούνταν η ΕΥΠ ήταν η τελευταία άκρη ενός «σπασμένου τηλεφώνου», με αρχή τον έλληνα χρηματιστή που έκανε λόγο για κάποιον άλλο και αυτός με τη σειρά του για κάποιον τρίτο, σε μια αλληλουχία φίλων, γνωστών, παλιών συναδέλφων, βετεράνων κ.λπ.

Η βομβιστική επίθεση

Ομως, ενώ τον Μάρτιο του 2009 – ύστερα από ερώτηση που υπέβαλε ο τότε στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Αγγέλου – η ΕΥΠ συνέταξε έγγραφο που ενημέρωνε ότι ουδέν σχέδιο δολοφονίας τού τότε πρωθυπουργού δεν επιβεβαιώθηκε (πρόκειται για τα ντοκουμέντα που αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» τις τελευταίες ημέρες), αντί το ζήτημα να συρρικνωθεί, γιγαντώθηκε. Και αυτό γιατί λίγα 24ωρα μετά τη σύνταξη αυτού του εγγράφου με τον απορριπτικό χαρακτήρα εξερράγη τηλεχειριζόμενη βόμβα έξω από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) που ανέλαβε η οργάνωση Λαϊκή Θέληση. Διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι πραγματικός στόχος της επίθεσης ήταν τότε ο Κώστας Καραμανλής, αφού το αυτοκίνητό του διερχόταν ενίοτε από αυτό το σημείο. Και ότι αυτό το γνώριζε ο έλληνας χρηματιστής κ.λπ.

Ωστόσο και αυτό το σκεπτικό ήταν διάτρητο, αφού η Λαϊκή Θέληση είχε εκδώσει προκήρυξη όπου συνέδεε την επίθεσή της στην ΚΕΔ με το «σκάνδαλο» του Βατοπεδίου. Επιπλέον, η τελευταία φορά που είχε περάσει το αυτοκίνητο του τότε πρωθυπουργού από εκείνο το σημείο ήταν μία εβδομάδα πριν από τη βομβιστική επίθεση της Λαϊκής Θέλησης. Ακόμη η ίδια, τάχα, ρωσική πηγή φέρεται να τους έδωσε και ορισμένες ασαφείς πληροφορίες και να είχε… προβλέψει τη βομβιστική επίθεση στις 12 Απριλίου 2009 με στόχο το υποκατάστημα της Eurobank στην Αργυρούπολη, επίθεση που ανέλαβε ο Επαναστατικός Αγώνας με κύριο οργανωτή τον Νίκο Μαζιώτη, αλλά και ένα επίσης αμφιλεγόμενο σχέδιο πρόκλησης – το καλοκαίρι του 2009 – θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη Ρω και στο Καστελλόριζο.

Στο Χαλάνδρι

Επίσης εκ των υστέρων μνημονεύθηκε ότι η ίδια πηγή γνώριζε ότι υπήρχε δράση υπόπτων στο Χαλάνδρι, κάτι που συνδέθηκε εκ των υστέρων με τον εντοπισμό της πρώτης γιάφκας των Πυρήνων στην οδό 25ης Μαρτίου στη συγκεκριμένη περιοχή, ύστερα ωστόσο από άσχετη έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Επιπλέον, εκ των υστέρων επιχειρήθηκε να συνδυαστεί το «σχέδιο δολοφονίας» του Καραμανλή με διαρροές των Wikileaks που ανέφεραν ότι υπήρχε δυσαρέσκεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τις επαφές Καραμανλή – Πούτιν στα θέματα του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχετικό έγγραφο που συνέταξαν προσφάτως οι δικαστικοί λειτουργοί για την «Πυθία» και τις υποκλοπές του 2004 μνημονεύεται ότι στα γραφεία των δικαστών υπήρξε επίσκεψη στις 26 Μαρτίου 2014 από πρώην πράκτορα της ΕΥΠ που εργάζεται τώρα σε ιδιωτική εταιρεία. Ο πρώην πράκτορας φαίνεται να επικαλέστηκε δυσαρέσκεια αμερικανών «συναδέλφων» του για την ελληνική έρευνα. Σε ερώτηση ποιων ξένων πρακτόρων τη δυσαρέσκεια μεταφέρει, ανέφερε τα ονόματα δύο πρώην υπαλλήλων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα που είχαν συλληφθεί και απελαθεί τον Νοέμβριο του 1993 για παράνομη παρακολούθηση πιθανόν άραβα υπόπτου στην οδό Μηθύμνης. Ο ένας εξ αυτών υπηρέτησε για μεγάλο διάστημα στο Ιράκ, ενώ ο άλλος δίνει συχνά τηλεοπτικές συνεντεύξεις στο εξωτερικό.