«Στον Πειραιά υλοποιείται το μεγαλύτερο αναπτυξιακό σχέδιο στην ιστορία της πόλης. Με ψηλά το κεφάλι θα ζητήσουμε την ψήφο των Πειραιωτών, ώστε να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία έχουμε προγραμματίσει», σημείωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ στην εκπομπή «Σε ρυθμούς επικαιρότητας» και στον δημοσιογράφο κ. Αλφόνσο Βιτάλη.

Ο κ. Μώραλης τόνισε ότι έχει γίνει μια παραγωγική δουλειά τα πέντε τελευταία χρόνια σε μια δύσκολη περίοδο και για τη χώρα και για την πόλη, ενώ επεσήμανε ότι έχει υλοποιηθεί σημαντικό έργο, λέγοντας πως υπάρχουν ζητήματα που έχουν δρομολογηθεί για επίλυση, καθώς και άλλα που δεν έχουν λυθεί.

«Δεν έχω ισχυριστεί ποτέ ότι είμαστε η τέλεια Δημοτική Αρχή. Ωστόσο στον Πειραιά υπάρχει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της πόλης τα επόμενα χρόνια και μια εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ο Πειραιάς αρχίζει και αξιοποιεί τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα», τόνισε ο δήμαρχος Πειραιά και συνέχισε λέγοντας: «Στη λογική αυτή με ψηλά το κεφάλι θα ζητήσουμε την ψήφο των Πειραιωτών, ώστε να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία έχουμε προγραμματίσει. Σπείραμε και θέλουμε να θερίσουμε τη δουλειά μας».

Σχετικά με το επενδυτικό πλάνο του Δήμου Πειραιά, ο δήμαρχος σημείωσε ότι υλοποιείται το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο στην Ιστορία της πόλης, λέγοντας πως μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης έχουν εξασφαλιστεί 80 εκ. ευρώ και άλλα 32 εκ. ευρώ από διαφορετικές πηγές, τα οποία θα αξιοποιηθούν σε μεγάλα έργα και παρεμβάσεις.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι έχουν αρχίσει να δημοπρατούνται τα έργα και ότι υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που αφορά στην επιχειρηματικότητα, σε ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και σε δράσεις για μια όμορφη πόλη, όπως αναπλάσεις, έξυπνες λύσεις κλπ.

Ο κ. Μώραλης επεσήμανε ότι ο δήμος Πειραιά έλαβε την πρώτη θέση στη διαγωνιστική διαδικασία, προσθέτοντας ότι τα χρήματα υπάρχουν στο ταμείο του δήμου Πειραιά και το στοίχημα της επόμενης περιόδου είναι η απορρόφησή τους. «Μας αξίζει αυτό. Κάναμε μια πολύ σκληρή δουλειά αυτά τα χρόνια, εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου και με μια δημόσια διοίκηση, που αν δεν «καρκινοβατεί», έχει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, αγκυλώσεις, ελεγκτικούς μηχανισμούς, εγκρίσεις που δεν ευνοεί να γίνονται τα πράγματα γρήγορα», σημείωσε ο κ. Μώραλης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα καθημερινότητας, ότι ο δήμος δεν είναι εύρωστος οικονομικά και ότι επιδίωξη είναι να αυξηθούν τα έσοδα με συγκεκριμένες ενέργειες. Επιπλέον σημείωσε ότι ήδη ο δήμος εξασφάλισε μετά από διεκδίκηση, 2 εκατ. ευρώ ανταποδοτικό έσοδο από τη λειτουργία του λιμανιού, που θα αυξάνονται κάθε χρόνο.

Προανήγγειλε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα «βγει» η προκήρυξη του διαγωνισμού για τον Πύργο, συμπληρώνοντας ότι επιλύονται παθογένειες τριάντα ετών, όπως είναι το Μικρολίμανο.

Τέλος, αναφερόμενος στις ιδιωτικές επενδύσεις, σημείωσε ότι δεν μπορεί ένας δήμαρχος να φέρει μόνος του επενδύσεις σε μια πόλη, μπορεί απλώς να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τους επενδυτές, προκειμένου να επενδύσουν τα χρήματά τους στον δήμο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στον Πειραιά υπάρχει ένα τετράπτυχο: τα έργα της κεντρικής διοίκησης, οι επενδύσεις του Μετρό και του Τραμ, οι επενδύσεις στο λιμάνι – παρ΄ όλες τις επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να έχει κανείς με το master plan του ΟΛΠ – οι επενδύσεις του δήμου Πειραιά και οι ιδιωτικές επενδύσεις.