Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την «λύπη» της, μέσω της εκπροσώπου της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να τερματίσουν τις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο χωρίς να υπόκεινται σε κυρώσεις, προειδοποιώντας ότι η κίνηση θα υπονομεύσει περαιτέρω την διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η εκπρόσωπος της Μογκερίνι, η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς ανέφερε ότι η αμερικανική απόφαση «διακινδυνεύει να υπονομεύσει την εφαρμογή» της πυρηνικής συμφωνίας, δηλώνοντας ότι η ΕΕ θα «συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία όσο το Ιράν συνεχίζει να την εφαρμόζει πλήρως και αποτελεσματικά».

Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένως απειλήσει ότι θα αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία αν η Ουάσινγκτον αυστηροποιήσει τις κυρώσεις της ενάντια στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Ο Μπράιαν Χουκ, ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ιράν, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν αποθαρρύνονται από τέτοιες απειλές.

«Το Ιράν είναι ένα παράνομο καθεστώς. Προσπαθούν να κρατούν χώρες ομήρους για να τις εκβιάζουν», υποστήριξε ο Χουκ. Πρόσθεσε ότι η «μαφιόζικη συμπεριφορά» της Τεχεράνης δεν θα εμποδίσει τις ΗΠΑ από το να πράξουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι σωστό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να βάλει τέλος από τις 2 Μαΐου στις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες (Κίνα, Ινδία, Τουρκία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Ιταλία και Ελλάδα) να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο προκειμένου «να μηδενισθούν οι εξαγωγές» και να «στερήσει από το καθεστώς την κύρια πηγή εσόδων του».

Ιράν: Η Βουλή εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να δράσει κατά των ΗΠΑ

Το κοινοβούλιο του Ιράν ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο που καλεί την κυβέρνηση να κάνει σθεναρά βήματα προκειμένου να απαντήσει σε «τρομοκρατικές ενέργειες» από δυνάμεις των ΗΠΑ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, σε αντίποινα για την απόφαση της Ουάσινγκτον να συμπεριλάβει το επίλεκτο σώμα της χώρας Φρουροί της Επανάστασης στον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε στις 8 Απριλίου τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης ξένη τρομοκρατική οργάνωση, ένα βήμα χωρίς προηγούμενο που προκάλεσε την καταδίκη του Ιράν και ανησυχίες για ενδεχόμενες επιθέσεις αντιποίνων σε δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η Τεχεράνη αντέδρασε στον χαρακτηρισμό αυτό που τέθηκε σε ισχύ στις 15 Απριλίου, χαρακτηρίζοντας την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) τρομοκρατική οργάνωση και την κυβέρνηση των ΗΠΑ χρηματοδότη της τρομοκρατίας.

«Το νομοσχέδιο εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να λάβει σθεναρά και ανταποδοτικά μέτρα εναντίον τρομοκρατικών δραστηριοτήτων των αμερικανικών δυνάμεων που θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα του Ιράν», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει νομικά, πολιτικά και διπλωματικά μέτρα ως αντίδραση στις αμερικανικές ενέργειες.»

Οι Φρουροί της Επανάστασης, που είναι πολύ πιστοί στον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είναι μια ισχυρή δύναμη που ελέγχει μεγάλο μέρος της ιρανικής οικονομίας και ασκεί πολιτική επιρροή στο κληρικό κατεστημένο της χώρας.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε πως 168 βουλευτές σε σύνολο 210 παρόντων ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε πως η αύξηση της οικονομικής πίεσης στο Ιράν δείχνει πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε πανικό.

«Η κλιμάκωση της #Οικονομικής ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ εναντίον των Ιρανών δείχνει πανικό & απελπισία του καθεστώτος των ΗΠΑ — και τις χρόνιες αποτυχίες των πελατών συν-συνωμοτών του» έγραψε σήμερα ο Ζαρίφ σε ανάρτησή του στο τουίτερ.