Στα 5,83 εκατομμύρια έφθασαν το 2018 οι εργαζόμενοι στην Ισπανία που πλέον εργάζονται δύο ή και παραπάνω Σάββατα το μήνα, προκειμένου να αντισταθμίσουν το κόστος ζωής που έχει επιβάλει στην κοινωνία η οικονομική κρίση, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία (ΙΝΑ).

Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός που στατιστικά έχει καταγραφεί, μετά τα 5,85 εκατομμύρια των εργαζομένων το 2017, που ακόμη αποτελεί ρεκόρ.

Όσον αφορά την εργασία τις Κυριακές, η ΙΝΑ αναφέρει στην έκθεσή της πως για 894.000 είναι μια πραγματικότητα μία φορά το μήνα, ενώ για άλλα 3,4 εκατομμύρια εργαζομένους η κυριακάτικη απασχόληση είναι μέρος της ζωής τους δύο ή περισσότερες φορές. Οι αριθμοί αυτοί είναι οι υψηλότεροι από το 2007 και δείχνουν μια περαιτέρω αυξητική τάση, δεδομένης της επέκτασης λειτουργίας όλο και περισσότερων καταστημάτων τις Κυριακές και εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης της τουριστικής κίνησης.

Εντός μίας δεκαετίας οι συνήθεις εργαζόμενοι το Σάββατο αυξήθηκαν από 27,8% στο 30,2% και εκείνοι που εργάζονται τουλάχιστον δύο Κυριακές από 13,8% σε 17,6%. Και όλα αυτά τα ποσοστά καταγράφονται την ώρα που δεν έχει μειωθεί η ανεργία στην Ισπανία στα επίπεδα πριν από την κρίση. Στα τέλη του 2007 υπήρχαν 20,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι, σήμερα ανέρχονται σε 19,6 εκατομμύρια.

Η απασχόληση το Σαββατοκύριακο είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ των νέων. Το 25,5% των εργαζομένων ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών είναι στην πλειονότητά τους σπουδαστές ή φοιτητές, που προτιμούν να εργάζονται το Σαββατοκύριακο και αποτελούν την ομάδα εργαζομένων όπου η τάση αυτή έχει αυξηθεί περισσότερο: από το 16,7% του 2008 στο σημερινό ποσοστό, μια αύξηση κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες. Αντίθετη είναι η τάση στις ηλικίες 35-44 ετών: το 2018 έφθανε το 16,1%, δηλαδή μια αύξηση μόλις τριών μονάδων μέσα σε μία δεκαετία.

Σύμφωνα με τον Γκονθάλο Πίνο, ΓΓ της συνδικαλιστικής πολιτικής του μεγαλύτερου σωματείου στη χώρα UGT, η αυξητική τάση μεταξύ των νέων για απασχόληση τα Σαββατοκύριακα εξηγείται διότι αυτοί «αποτελούν τα θύματα της κρίσης στην αγορά εργασίας». Όπως τονίζει, είναι εκείνοι που αναζητούν εργασίες «που βρίσκονται στα όρια εκείνου που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως αξιοπρεπή εργασία», όσον αφορά το ωράριο, τη σταθερότητα, και πολλές φορές είναι εργασία του Σαββατοκύριακου.

Εξίσου διαδεδομένη έχει αρχίσει να γίνεται και η νυχτερινή εργασία. Τον περασμένο χρόνο υπήρξαν 1.170.900 εργαζόμενοι που τις μισές ημέρες είχαν νυχτερινή βάρδια, ένα ιστορικό υψηλό του 12% εν σχέσει με τα ποσοστά του 2006. Το 8,8% των εργαζομένων 16-24 ετών καλύπτουν αυτά τα ωράρια, ενώ η ομάδα ηλικιών 25-44 φθάνει στο 6,4%. Οι τομείς όπου κατ’ εξοχήν απασχολούνται οι εργαζόμενοι της νύχτας είναι το εμπόριο (καθώς πολλές μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν 24ωρο ωράριο λειτουργίας στις μεγάλες πόλεις) και τα ξενοδοχεία.

Αυτοί οι δύο τομείς απασχολούν το 27,6% των εργαζομένων σε νυχτερινό ωράριο. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, ο τομέας του εμπορίου και των τροφίμων δεν είναι απαραίτητο να λειτουργεί τις νύχτες και αντιτίθενται στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας.

Τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία είναι εκείνοι οι εργασιακοί χώροι όπου ανθεί περισσότερο αυτός ο τύπος απασχόλησης. Στα καταστήματα τα ποσοστά έχουν εκτοξευτεί αφότου η κυβέρνηση, το 2012, είχε εγκρίνει το διάταγμα με το οποίο, μεταξύ άλλων μέτρων, επέβαλε σε ορισμένες ισπανικές πόλεις με υψηλή τουριστική προσέλευση να καθορίσουν εμπορικές ζώνες όπου τα καταστήματα θα ήσαν ανοιχτά τις Κυριακές με διευρυμένο ωράριο.

Η περιοχή της Μαδρίτης είναι εκείνη που μακράν εφάρμοσε την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας. Όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις δύνανται πλέον να είναι ανοιχτές 24 ώρες την ημέρα και 365 μέρες το χρόνο.

Η Μαδρίτη έχει γίνει η πόλη όπου το ποσοστό των εργαζομένων που δουλεύουν δύο ή περισσότερες Κυριακές το μήνα έφθασε από 14,3% στο 17%. Όμως, δεν έχει τα πρωτεία: στις Καναρίους νήσους το ποσοστό αυτό φθάνει το 29,5% και στην Ανδαλουσία το 21,2%.

Κατά τη Μαρί Κρουθ Βιθέντε, του σωματείου Comisiones Obreras (CCOO), η νομοθεσία είναι απαραίτητο να ρυθμιστεί: «Υπάρχουν περιοχές όπου επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων οκτώ Κυριακές το χρόνο, για να ανταποκριθούν σε ειδικές περιστάσεις, όμως δεν μπορούν να ανοίγουν ανεξέλεγκτα όλες τις Κυριακές, καθώς αυτό μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις στο συνδυασμό της οικογενειακής ζωής με την εργασία». Μια διαπίστωση που την επιβεβαιώνουν δεκάδες εργαζόμενοι.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από