Ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κωνσταντίνος Καραπαπάς, παραχώρησε συνέντευξη και σχολίασε εκτενώς όλα τα θέματα που άπτονται της ερυθρόλευκης επικαιρότητας.

Μίλησε για το γεγονός ότι η ομάδα του Πειραιά έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας πολιτικής αντιπαράθεσης, για τη στάση της κυβέρνησης και της οικογένειας Κόκκαλη απέναντι στον Ολυμπιακό, για τη βία, τις μεταγραφές της ομάδας και την επικείμενη σεζόν.

Επανέλαβε μάλιστα ότι «ο κ. Κόκκαλης είναι φίλος με μια κυβέρνηση που κάνει σκληρό πόλεμο στον Ολυμπιακό και τους φιλάθλους του».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ο Ολυμπιακός τον τελευταίο καιρό έχει βρεθεί στο επίκεντρο μίας πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτό πιστεύετε κάνει καλό στην ομάδα;

Ο Ολυμπιακός είναι πάντα στο κέντρο της πολιτικής, δεν υπήρξε ποτέ, γιατί είναι η μεγαλύτερη κοινωνική δύναμη στην Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός έχει 5 εκατομμύρια φιλάθλους, οι οποίοι και δραστηριοποιούνται πολιτικά και είναι πολιτικά όντα. Και, εν πάση περιπτώσει, ο Ολυμπιακός είναι λογικό να είναι στο κέντρο της πολιτικής σκηνής αφού σας είπα ότι αφορά ένα τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας.

Τον Ολυμπιακό τον μπλέκει τον τελευταίο καιρό στα πολιτικά σενάρια κυρίως ο Πέτρος Κόκκαλης, κάτι που έκανε και χθες στο σταθμό σας, λέγοντας ανακρίβειες, φτάνοντας σε σημείο να εμπλέξει τον Ολυμπιακό σε πράγματα που ο Ολυμπιακός δεν εμπλέκεται. Εγώ θα ήθελα να σας ξεκαθαρίσω κάτι που συχνά πυκνά λέγεται και χρησιμοποιείται ως καραμέλα το περίφημο no politica, γιατί αναφέρονται σε αυτό πολλοί που δεν ξέρουν ούτε καν την έννοιά του. Το no politica είναι μία θέση της εξέδρας του Ολυμπιακού, των φιλάθλων του Ολυμπιακού, οι οποίοι λένε ότι στο γήπεδό μας υπάρχουν πολιτικές απ’ όλες τις παρατάξεις αλλά πάνω απ’ όλα εμείς βάζουμε τον Ολυμπιακό μας πάνω απ’ όλα και δεν θέλουμε στο γήπεδο να ξεσπάσει καμία πολιτική διάθεση μεταξύ των φιλάθλων. Και θεμιτό είναι αυτό και όλοι το καταλαβαίνουν.

Υπάρχουν, ξέρετε, άλλα γήπεδα στην Ελλάδα, για τα οποία δεν γίνεται λόγος και γίνεται λόγος μόνο για το no politica του Ολυμπιακού, στα οποία έχουν χωριστεί οι φανατικοί των ομάδων σε ακροδεξιούς, σε ακροαριστερούς και τσακώνονται και μεταξύ τους. Στον Ολυμπιακό δεν γίνεται αυτό και δεν θα γίνει ποτέ. Το no politica, λοιπόν, είναι αυτό, δεν σημαίνει πως με αυτό δεν θα έχουμε πολιτική σκέψη ή δεν θα είμαστε απέναντι σε οποιονδήποτε κάνει κακό στο σύλλογο. Και επειδή λέτε ότι τον τελευταίο καιρό ο Ολυμπιακός έχει εμπλακεί με την πολιτική, θα σας πω ότι ο Ολυμπιακός ήταν πάντα εμπλεκόμενος με την πολιτική, ακριβώς γιατί είναι ένα τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας. Θυμάμαι, για παράδειγμα, τις τρομερές κόντρες του Σωκράτη Κόκκαλη με τον κ. Φλωρίδη ή με τον Κώστα Καραμανλή.

Θυμάμαι παλαιότερα τις κόντρες του συλλόγου με υπουργούς Αθλητισμού οι οποίοι ήταν προσκείμενοι στον Παναθηναϊκό, τον Κίμωνα Κουλούρη για παράδειγμα. Θυμάμαι πάντα τον Ολυμπιακό να είναι σε κόντρα με τις Κυβερνήσεις και αν μιλάμε μόνο για τη διοίκηση του κυρίου Μαρινάκη θα σας πω από το 2010 μέχρι σήμερα ο Ολυμπιακός ήρθε σε κόντρα με το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Γερουλάνο σε πάρα πολύ έντονη κόντρα, ήρθε σε κόντρα με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Ανδριανό όταν ήταν γενικός γραμματέας Αθλητισμού. Ήρθε σε κόντρα και τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ όπου σχεδόν συστηματικά, εδώ και αρκετά χρόνια, άνθρωποι της Κυβέρνησης, κάνουν επιθέσεις στον Ολυμπιακό. Δεν μπορούν, δηλαδή, να βγαίνουν διαρκώς ο κ. Κωνσταντινέας, η κ. Αυλωνίτου, ο κ. Ζουράρις, ο κ. Βερναρδάκης, η λίστα είναι αμέτρητη, και ο Ολυμπιακός να μην απαντά.

Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί γίνεται αυτή η επίθεση εναντίον του Ολυμπιακού; Η εκτίμησή σας, ποια είναι;

Προφανέστατα, η στάση της Κυβέρνησης είναι εχθρική απέναντι στον Ολυμπιακό. Προφανέστατα υπάρχει μία στόχευση για αυτό το πράγμα. Εγώ το καταλαβαίνω και το καταλαβαίνει και ο οποιοσδήποτε. Ο κ. Μαρινάκης είναι ηγέτης του Ολυμπιακού. Δεν μπορεί ο κ. Βερναρδάκης που είναι υπουργός να λέει σε δημόσιο χώρο, σε δημόσια εκδήλωση, κάτι κακό για τον ύμνο του Ολυμπιακού. Αυτό δεν είναι κακό για τον Μαρινάκη, είναι κακό για τον Ολυμπιακό.

Έπαιξε ο ύμνος του Ολυμπιακού και έκανε ένα απαράδεκτο σχόλιο, ένα σχόλιο υβριστικό. Απευθύνεται στο κοινό μας αίσθημα, εμάς των Ολυμπιακών. Όταν βγαίνει ο κ. Ζουράρις και υβρίζει τον κόσμο του Ολυμπιακού, δεν βρίζει τον κ. Μαρινάκη. Ο κ. Ζουράρις βγαίνει και λέει τι θα κάνει στον κόσμο του Ολυμπιακού. Όταν δεν υπάρχει καμία αντίδραση, όταν δεν γυρνάει κανείς από την Κυβέρνηση να τους πει «μισό λεπτό άνθρωπέ μου, εδώ απευθύνεσαι στη μισή Ελλάδα, πώς μιλάς έτσι; Με ποιο δικαίωμα το λες αυτό για τους ανθρώπους, θα τους κάνεις θα τους δείξεις;». Ακούσατε κανέναν βουλευτή να λέει θα κάνουμε έτσι στον κόσμο του ΠΑΟΚ, στον κόσμο του Παναθηναϊκού; Εγώ δεν έχω ακούσει. Δεν έχω ακούσει ποτέ υπουργό σαν τον Κοντονή να θέλει να βάλει επόπτες σε τελικό Κυπέλλου ή να αναβάλει τον τελικό του Κυπέλλου ένα μήνα. Άρα ο Ολυμπιακός τι πρέπει να κάνει; Να μη μιλάει και να ακούει όλους αυτούς να κάνουν επιθέσεις διαρκώς; Θέλουν να πετυχαίνουν τον Μαρινάκη, αλλά στην τελική τον κόσμο του Ολυμπιακού πληγώνουν και στον Ολυμπιακό κάνουν ζημιά.

Για φαινόμενα βίας που υπάρχουν στα γήπεδα, υπάρχει ευθύνη των ΠΑΕ; Θεωρείτε πως οι ΠΑΕ έχουν εξαντλήσει αυτά που πρέπει να κάνουν για να μειωθούν τα φαινόμενα βίας;

Οι ΠΑΕ αυτό που έχουν να κάνουν είναι να παρέχουν στον κόσμο ένα ασφαλές γήπεδο και ταυτόχρονα να έχουν μία σχετικά ισορροπημένη σχέση με τους οργανωμένους φιλάθλους ώστε να μη δημιουργούνται επεισόδια. Είδατε για παράδειγμα τώρα τι έγινε στο ΟΑΚΑ, στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός που είναι ξέφραγο αμπέλι το ΟΑΚΑ. Μπήκαν οπαδοί του Παναθηναϊκού, φτάσανε μέχρι τον πάγκο, κρατώντας μαχαίρια. Κάποιοι από τους οπαδούς αυτούς, μάλιστα, ήταν υπάλληλοι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Έχει χαθεί η μπάλα.

Για να μην είμαι άδικος, λοιπόν, την ασφάλεια σε κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα την έχει η Αστυνομία, την έχει και η γηπεδούχος ομάδα, η διοίκηση του ΟΑΚΑ δεν μπορεί να κάνει κάτι, δεν έχει κάποιον έλεγχο σε αυτήν την ασφάλεια. Υπάρχει μία σύσκεψη ασφαλείας αρκετές μέρες πριν από τον αγώνα που αφορά τα αστυνομικά μέτρα, σε συνεργασία με τη γηπεδούχο και τη φιλοξενούμενη ομάδα και υπάρχει και η σύσκεψη το πρωί του αγώνα που είναι εκεί και η διοργανώτρια και οι ομάδες και η αστυνομία. Αυτό που θέλω να πω για τα φαινόμενα της βίας είναι πολύ λογικό όταν υπάρχει μία μεγάλη κοινωνική έκρηξη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αυτή η βία να εκλύεται σε χώρους όπως είναι τα γήπεδα που είναι χώροι δημόσιοι, χώροι που μαζεύεται πολύς κόσμος.

Υπό μία έννοια, είναι λογικό να συμβαίνει αυτό. Αυτό που δεν είναι λογικό είναι τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά και έρχομαι σε αυτό που σας έλεγα πριν. Απαγορεύονται οι μετακινήσεις για τους οπαδούς σε όλη την Ελλάδα, δεν απαγορεύονται, όμως, οι μετακινήσεις των οπαδών του ΠΑΟΚ. Δηλαδή, ενώ απαγορεύονται οι μετακινήσεις για τους οπαδούς της ΑΕΚ, για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, για τους οπαδούς του Ολυμπιακού να πάνε με πούλμαν κάπου, στο τελευταίο παιχνίδι Ξάνθη-ΠΑΟΚ, στην Ξάνθη, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πήγαν με πούλμαν. Και ήταν γεμάτο το γήπεδο. Να ήταν γεμάτο το γήπεδο γιατί πήραν τα αυτοκίνητά τους ή περπατώντας ή με άλογα, δεν με απασχολεί, αλλά ότι πήγαν με πούλμαν, συνοδευόμενοι από την αστυνομία, υπάρχουν ξεκάθαρα εδώ δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ρωτάω, λοιπόν, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Γιατί οι Ολυμπιακοί δεν μπορούν να πάνε οργανωμένα, αλλά οι οπαδοί του ΠΑΟΚ μπορούν να πάνε οργανωμένα; Γιατί να λέει ο Πρωθυπουργός ότι θέλει να πάρει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα; Ποιος βάζει την πολιτική στο ποδόσφαιρο;

Με βάση τα δεδομένα πέρσι, νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ, με τα επεισόδια που είχαν γίνει στον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, στους Ζωσιμάδες, αν θυμάμαι καλά δεν τιμωρήθηκε. Ή κάνω λάθος;

Δεν τιμωρήθηκαν καθόλου. Είχε διαλυθεί ολόκληρη η πόλη, είχε διαλυθεί το γήπεδο, αλλά δεν τιμωρήθηκαν. Ότι υπάρχει μία εύνοια συγκεκριμένη, υπάρχει. Μην κοροϊδευόμαστε τώρα. Λέμε συνέχεια για την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής και την πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου. Σας ξαναλέω: Ποιος είναι ο λόγος ένας άνθρωπος ο οποίος υποτίθεται είναι ο Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων να δηλώνει ότι θέλει να πάρει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ; Αν δεν έχει να κάνει αυτό με την καλή του σχέση με τον κ. Σαββίδη, με τα συμφέροντά του και με οτιδήποτε άλλο. Τι νόημα έχει να το πει; Γιατί δεν θέλει να το πάρει η ΑΕΚ, ας πούμε; Αφήστε τον Ολυμπιακό, εμάς δεν μας χωνεύει, είναι και Παναθηναϊκός ο κ. Τσίπρας, τον καταλαβαίνω.

Εδώ κατάφεραν πέρσι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ να χάσουν το πρωτάθλημα. Αυτοί το έχασαν…

Δεν το έχασαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ. Το έχασε ο κ. Σαββίδης με αυτό που έκανε. Στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ δεν έκαναν επεισόδια οι οπαδοί.

Έχουμε μηνύματα τι γίνεται, τι να περιμένουν οι φίλοι του Ολυμπιακού;

Φέτος ο Ολυμπιακός έπαιξε πάρα πολύ καλό ποδόσφαιρο, νομίζω το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και το νομίζουν οι περισσότεροι που γνωρίζουν από μπάλα. Αυτό αποδείχθηκε από το γεγονός ότι είναι πρώτος στα εισιτήρια. Αυτό δεν αλλάζει παρότι ο ΠΑΟΚ έχει ένα ακόμα παιχνίδι εντός έδρας, αλλά δεν μπορεί να μας φτάσει. Άρα ο Ολυμπιακός είναι πρώτος σε εισιτήρια σε μια χρονιά που είναι η δεύτερη σερί χωρίς τίτλο, ενώ ο ΠΑΟΚ είναι δεύτερος ενώ παίρνει τίτλο μετά από 35 χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο κόσμος του Ολυμπιακού δίνει μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ομάδα γιατί είδε καλό ποδόσφαιρο, είδε μια ιστορική πρόκριση, την ιστορικότερη όλων των εποχών απέναντι στην Μίλαν των 7 Champions League και ό,τι μπορούσαμε εμείς να κάνουμε στο γήπεδο, το κάναμε. Αυτά που δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε, δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε. Ο κόσμος το ξέρει αυτό, ξέρει πώς κάναμε ό,τι μπορούσαμε στο γήπεδο και ότι υπό νορμάλ συνθήκες θα είχαμε πάρει το πρωτάθλημα. Το μόνο που είναι βέβαιο είναι πώς ο Ολυμπιακός του χρόνου θα είναι ακόμα καλύτερος.

Τι θα γίνει με τις μεταγραφές;

Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πώς σε ποδοσφαιρικό επίπεδο θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να γίνει η ομάδα ακόμα καλύτερη. Και να είναι σίγουρος ότι θα είναι πολύ καλύτερη! Και αν μας αφήσουν, γιατί φέτος δεν μας άφησαν, νομίζω ότι θα πάρουμε το πρωτάθλημα και θα γυρίσουμε στη φυσική μας θέση που είναι η πρώτη θέση, για να ησυχάσει και ο κ. Πέτρος Κόκκαλης που ήταν χθες σε εσάς και ανησύχησε που δεν πήραμε φέτος το πρωτάθλημα. Βέβαια, θυμήθηκε τον Ολυμπιακό μετά από 5 χρόνια. Γιατί 5 χρόνια δεν τον είχαμε ακούσει να μιλάει για τον Ολυμπιακό, τώρα το θυμήθηκε. Αλλά αφού τώρα το θυμήθηκε, να του κάνουμε τη χάρη και να χαρεί του χρόνου. Ελπίζω να χαρεί…

Η οικογένεια Κόκκαλη έχει μια μεγάλη θητεία στον Ολυμπιακό…

Ποιος λέει το αντίθετο. Έχει μια πολύ μεγάλη θητεία και έχει και χαρακτηριστικά τα οποία οφείλουν να αναλυθούν. Η ιστορία δεν σταματά σε ένα σημείο και μετά σταματάμε να κρίνουμε. Στην ιστορία κρίνουμε διαχρονικά. Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα κρίνουμε κάποιον μέχρι το 2010 και μετά σταματάμε να τον κρίνουμε! Γιατί από το 2010 μέχρι το 2019 είχαμε άλλες συμπεριφορές. Δυόμιση χρόνια τώρα, τα τελευταία δυόμιση, υπάρχει μια συγκεκριμένη λογική και ένας συγκεκριμένος ρόλος. Όταν ο κ. Κόκκαλης είδε ότι έχει επιχειρηματικά συμφέροντα, καλά κάνει να κοιτά τα επιχειρηματικά του συμφέροντα. Όταν, όμως, αυτά τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι απέναντι στον Ολυμπιακό, εμείς δεν θα τα αναδεικνύουμε; Επειδή υπάρχει η ιστορία η παλιά; Να λέμε δηλαδή ότι ο κ. Κόκκαλης θα είναι μαζί με τον κ. Μελισσανίδη, ο κ. Μελισσανίδης, ο κ. Θωμάς, ο κ. Γιαννάκης θα στήνουν το πρωτάθλημα, και εμείς δεν θα μιλάμε; Αυτό θέλετε να κάνουμε; Να λέμε ευχαριστούμε πολύ.

Αναφέρεστε στις εταιρείες του κ. Κόκκαλη, την ΙΝΤΡΑΚΟΜ…

Σας παραπέμπω στη συνέντευξη του κ. Μαρινάκη χθες. Ο κ. Κόκκαλης και οι εταιρείες του έχουν πάρει 750 εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Λογικό δεν είναι να είναι και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή τον κ. Μελισσανίδη, τον ΟΠΑΠ κλπ… Δεν έκανε δουλειές με τον ΟΠΑΠ ο κ. Κόκκαλης; Δεν φτιάχνει το γήπεδο της ΑΕΚ;

Αυτό που είναι αντίθετο με τον Ολυμπιακό;

Θα σας πω… Αντίθετο στον Ολυμπιακό είναι ότι ο κ. Κόκκαλης είναι φίλος με μια κυβέρνηση που κάνει σκληρό πόλεμο στον Ολυμπιακό και τους φιλάθλους του. Επίσης, είναι φίλος και συνεργάτης με έναν άνθρωπο που είναι αντίπαλος του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο και με έναν άνθρωπο που οι άνθρωποι του κ. Κόκκαλη έχουν συστρατευθεί μαζί του. Κι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, γιατί παρασκήνιο υπάρχει πάντα στο ποδόσφαιρο, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα μιλήσει με έναν γνωστό του, όλοι το κάνουν αυτό, είτε είναι ο Ολυμπιακός, είτε η ΑΕΚ, όλοι το κάνουν αυτό γιατί έχουν σχέσεις στο ποδόσφαιρο.

Αλλά υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι του παρασκηνίου, που έχουν καταγράψει συγκεκριμένη πορεία, που αυτοί τη στιγμή ενώ είναι ξεκάθαρα άνθρωποι του Σωκράτη Κόκκαλη δουλεύουν υπέρ της ΑΕΚ. Πώς να σας το πω πιο καθαρά; Επειδή με ρωτάτε τι συμβαίνει. Και σας ξαναλέω… Μου έκανε φοβερή εντύπωση χθες, γιατί το άκουσα στην εκπομπή σας τον κ. Πέτρο Κόκκαλη να λέει αυτά τα πράγματα που λέει για το ποδόσφαιρο. Ειδικά ο Πέτρος Κόκκαλης που από τον Ολυμπιακό τον έχει διώξει ο πατέρας του. Γιατί απέτυχε! Πώς μπορεί και κάνει κριτική; Δεν καταλαβαίνω και μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση.

Επειδή στο παρελθόν υπήρξαν διάφοροι που αξιοποίησαν τον Ολυμπιακό κι έκαναν παιχνίδια…

Ευτυχώς που τώρα ο Ολυμπιακός έχει έναν ηγέτη ο οποίος είναι από παιδάκι Ολυμπιακός και το μόνο που τον έχει οδηγήσει στον Ολυμπιακό είναι η αγάπη του για τον Ολυμπιακό. Άλλωστε, όπως ξέρετε, ο κ. Μαρινάκης δεν έχει καμία δουλειά με το Δημόσιο, ούτε έχει να παίρνει κάτι από το Κράτος. Άλλοι έχουν…