Σε αποθήκες παιδιών και εφήβων έχουν μετατραπεί τα νοσοκομεία παίδων της Αττικής, με την οικονομική και προσφυγική κρίση να αφήνει το αποτύπωμά της στις εύθραυστες ψυχές τους. Τα παιδιατρικά νοσοκομεία – με το Αγία Σοφία να σηκώνει το μεγαλύτερο φορτίο – λειτουργούν αναγκαστικά και ως προνοιακά ιδρύματα, καθώς οι ανάλογες δομές δεν επαρκούν.

Και παρότι τον περασμένο Δεκέμβριο οι συναρμόδιοι υπουργοί Δικαιοσύνης, Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσαν δέσμη μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το δράμα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Αύξηση κρουσμάτων

Εως και προχθες στους νοσηλευτικούς θαλάμους του Αγία Σοφία φιλοξενούνταν 40 εγκαταλελειμμένα παιδιά, με τους ειδικούς να επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» ότι την τελευταία δεκαετία καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων παραμέλησης – ακόμη και εγκατάλειψης – παιδιών, γεγονός που πηγάζει από την οικονομική ανέχεια που βιώνουν οι οικογένειες των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων.

«Την ίδια περίπου περίοδο αυξάνεται και ο αριθμός των παιδιών μεταναστών και προσφύγων που εγκαταλείπονται στη χώρα μας για μια καλύτερη τύχη. Ο ρόλος των γονέων σε συνθήκες οικονομικής στέρησης και ανέχειας ή/ και πίεσης π.χ. λόγω πολέμου γίνεται πιο στρεσογόνος και δύσκολος, αφού μπορεί να γίνουν λιγότερο υποστηρικτικοί προς τα παιδιά τους, να μην τα εποπτεύουν αρκετά ή να γίνουν σκληροί, τιμωρητικοί απέναντί τους, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αρχίζουν να εκδηλώνουν προβλήματα συμπεριφοράς και ενδεχομένως αντικοινωνικότητα σε μεγαλύτερη ηλικία» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο Γεράσιμος Κολαΐτης, καθηγητής Παιδοψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ στο Αγία Σοφία.

Η ανάλυση του ειδικού αποτυπώνεται στα διαθέσιμα στοιχεία: το 2011 φιλοξενήθηκαν στο ίδιο παιδιατρικό νοσοκομείο 80 παιδιά, το 2013 ο αντίστοιχος αριθμός σκαρφάλωσε στα 183, το 2016 βρήκαν προσωρινή στέγη εκεί 125 ανήλικα. Πέρυσι, τουλάχιστον 221 παιδιά εγκαταλείφθηκαν έως και έξι μήνες στο Αγία Σοφία – εκεί όπου υποτίθεται ότι θα αξιολογούνταν ιατρικά (θα υποβάλλονταν δηλαδή στις απαραίτητες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις) ώστε να μεταφερθούν άμεσα σε προνοιακή δομή φιλοξενίας.

Σε δομές

Παρ’ όλο που τα παιδιά αυτά έχουν ανάγκη να ενταχθούν σε δομές όπου οι ειδικοί θα εστιάσουν στην «επούλωση» των ψυχολογικών τραυμάτων τους – δεδομένου ότι η εισαγγελική παραγγελία για την απομάκρυνση από το οικογενειακό περιβάλλον τους οφείλεται στην παραμέληση, τη συναισθηματική και σωματική κακοποίηση και την κακή διαβίωσή τους – στην πράξη εγκαταλείπονται στα νοσοκομεία παρότι είναι υγιή σωματικά.

Ομως, η παραμονή τους στο ΕΣΥ έχει για τα ίδια βλαπτικές συνέπειες. Οπως προκύπτει από έρευνα του 2017, τέσσερα στα δέκα εκδηλώνουν λοιμώξεις (με το ρίσκο να αυξάνεται ανάλογα με την παραμονή τους στο νοσοκομείο), τραυματίζονται εξαιτίας ατυχημάτων και παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς.

Παράλληλα, καταγράφονται αρρυθμίες και στη λειτουργία των κλινικών, με τους εργαζομένους να διαμαρτύρονται καθώς καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν επιθετική συμπεριφορά από παιδιά και εφήβους που βρίσκονται υπό συνθήκες νοσοκομειακού περιορισμού, παρ’ ότι δεν συντρέχει ιατρικός λόγος.

Δυσφορία εκφράζουν συχνά και οι γονείς των μικρών ασθενών που νοσηλεύονται στο παιδιατρικό νοσοκομείο, παρακολουθώντας τα ασυνόδευτα να περιφέρονται στους διαδρόμους «λειτουργώντας ως συμμορίες». Οι ασφυκτικές αυτές συνθήκες που στραγγαλίζουν αφενός τα στοιχειώδη δικαιώματα των παιδιών και αφετέρου την καθημερινότητα του νοσοκομείου που οφείλει να παρέχει τριτοβάθμια περίθαλψη υψηλού επιπέδου στους ανήλικους ασθενείς, οδηγούν τους εργαζομένους του Αγία Σοφία σε νέες κινητοποιήσεις, με το προσωπικό να έχει προγραμματίσει για σήμερα το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Στήριξη η ΠΟΕΔΗΝ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ανακοίνωσε τη στήριξη της στην κινητοποίηση, εγκαλώντας τα συναρμόδια υπουργεία για αδράνεια παρά τις πρόσφατες δεσμεύσεις για άμεση λύση. «Τα εγκαταλελειμμένα παιδιά πρέπει να φιλοξενούνται σε προνοιακές μονάδες και οι εισαγγελικές παραγγελίες για φύλαξη των εγκαταλελειμμένων παιδιών να απευθύνονται προς τις εν λόγω μονάδες και όχι για τα παιδιατρικά νοσοκομεία», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα δε με τους εργαζομένους στο ΕΣΥ, οι αιτίες που δεν επιλύεται το μείζον αυτό ζήτημα είναι «η έλλειψη χώρων φιλοξενίας εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού και υποδομών, η κατάρρευση της αποϊδρυματοποίησης, η αδυναμία εξασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών αλλά και  το μεγάλο ποσοστό φτώχειας που υπάρχει στη χώρα μας».