Δεύτερη ευκαιρία για να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο έχουν οι ιδιοκτήτες σε 12 δήμους και 244 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Σάμου, Ικαρίας και Χίου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το Κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα στις προαναφερόμενες περιοχές έχουν περιθώριο να υποβάλουν δήλωση έως τις 30 Μαΐου 2019. Σημειώνεται ότι η αρχική προθεσμία λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 15 Απριλίου.

Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα στις περιοχές αυτές και κατοικούν στην Αττική, στην περίπτωση που δεν υποβάλουν ηλεκτρονική δήλωση μπορούν να τα δηλώσουν στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στα Ολυμπιακά Ακίνητα στο Γαλάτσι επί της Λεωφόρου Βεΐκου 137.

Οσοι από τους ιδιοκτήτες κατοικούν στη Θεσσαλονίκη και έχουν ακίνητα σε Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ξάνθη και Χαλκιδική μπορούν να εξυπηρετηθούν από το Γραφείο Κτηματογράφησης Θεσσαλονίκης (Σαράφη 48 Β – Φοίνικας).

Σημειώνεται πως η τελευταία παράταση που ανακοινώθηκε από το Κτηματολόγιο αφορά πέντε περιοχές στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα στους καλλικρατικούς Δήμους Γόρτυνας, Φαιστού, Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών – Αστερουσίων και Βιάννου έχουν περιθώριο έως τις 27 Μαΐου να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Σε εξέλιξη

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πάνω από ένα εκατομμύριο δικαιώματα από τα συνολικά 16.500.000 που περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα.

Μετά και τις τελευταίες παρατάσεις, το χρονοδιάγραμμα με τις καταληκτικές ημερομηνίες που έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων διαμορφώνεται εξής:

– Εως τις 23 Απριλίου για το μισό Ηράκλειο.

– Εως τις 24 Απριλίου για τις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Καβάλας, Ροδόπης, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Αρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας (σε ένα τμήμα).

– Εως 3 Μαΐου για ΠΕ Πιερίας, Ευρυτανίας/ Φθιώτιδας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας και Λασιθίου.

– Εως τις 13 Μαΐου σε περιοχές των Δήμων Κορινθίων και Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων (ΠΕ Κορινθίας).

– Εως τις 20 Μαΐου στις ΠΕ Καλύμνου/ Καρπάθου/ Κω και Ρόδου.

– Εως τις 24 Μαΐου για την ΠΕ Λακωνίας και ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας (στο υπόλοιπο τμήμα).

Η περίπτωση της Αθήνας. Στο μεταξύ, από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να ειδοποιούνται μέσω SMS στα κινητά τους τηλέφωνα και email οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα στον Δήμο της Αθήνας, ώστε να είναι ενήμεροι για την έναρξη της προανάρτησης.

Σημειώνεται πως από τη Μεγάλη Δευτέρα, 550 χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν 700 χιλιάδες ακίνητα στον Δήμο της Αθήνας και έχουν δηλώσει 1.250.000 δικαιώματα το 2008 (πληρώνοντας 35 ευρώ) θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή προκειμένου – σε περίπτωση λάθους – να διορθώσουν τα αποτελέσματα της επεξεργασίας. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουνίου 2019.

Ολα τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί και ελεγχθεί από τον ανάδοχο, όπως λένε από το Κτηματολόγιο, θα αναρτηθούν σε μια πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr). Εκεί, οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα μπορούν, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Τaxisnet σε διάστημα δύο μηνών να ελέγξουν αν υπάρχουν λάθη και, στην περίπτωση αυτή, να υποβάλουν αίτηση για επανεξέταση των στοιχείων.

Σε ό,τι αφορά μόνο την περιοχή του Δήμου Αθηναίων: όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει ακόμη την ακίνητη περιουσία τους, μπορούν έως τη Μεγάλη Δευτέρα να το κάνουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης στην Αθήνα, που βρίσκεται επί της οδού 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 48, στο ισόγειο και τα τηλέφωνα είναι 210-6446.295 και 210-6445.699).

Μετακόμιση

Από τη Μεγάλη Δευτέρα και μετά το Γραφείο Κτηματογράφησης… μετακομίζει στο Γαλάτσι, στα Ολυμπιακά Ακίνητα. Ωστόσο, όσοι από τους ιδιοκτήτες χάσουν και αυτήν την τελευταία ευκαιρία και δεν πάνε να τα δηλώσουν, μπορούν κατά τη φάση της προανάρτησης να υποβάλουν εκπρόθεσμη δήλωση. Για την εκπρόθεσμη δήλωση, τυπικά προβλέπεται πρόστιμο, αλλά μέχρι στιγμής, όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο, δεν έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία. Οσοι δεν το κάνουν, τα ακίνητά τους θα χαρακτηριστούν «αγνώστου ιδιοκτήτη» και θα περιέλθουν στο Δημόσιο.

Τι να γνωρίζουν. 1) Στην περίπτωση ιδιοκτησιών που δήλωσαν αλλά δεν παρουσιάζονται στην ηλεκτρονική προανάρτηση, τότε, είτε τα δικαιώματά τους δεν εντοπίστηκαν ή τα στοιχεία που προσκόμισαν δεν κρίθηκαν επαρκή ή δεν έχουν καταβάλει το απαιτούμενο πάγιο τέλος. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να μεταβούν στο Γραφείο Κτηματογράφησης προκειμένου να τους δοθούν οδηγίες για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν ώστε τα δικαιώματά τους να συμπεριληφθούν στους προσωρινούς πίνακες της Ανάρτησης.

2) Αν οι ιδιοκτήτες διαπιστώσουν ότι στην κτηματολογική βάση της προανάρτησης έχουν συμπεριληφθεί στοιχεία που τους αφορούν για τα οποία δεν έχουν υποβάλει δήλωση, τότε αυτό σημαίνει πως τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την επεξεργασία άλλων στοιχείων που συλλέχθηκαν. Για τα δικαιώματα αυτά, εφόσον ο ιδιοκτήτης συνεχίζει να είναι δικαιούχος, οφείλει να υποβάλει δήλωση (σ.σ.: του νόμου 2308/95), καταβάλλοντας και το προβλεπόμενο πάγιο τέλος, είτε στο Γραφείο Κτηματογράφηση της Αθήνας, είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr μέσα από τη σχετική εφαρμογή.

Εκτός συναλλαγής

Οπως ανέφερε προχθες, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου (ΔΣΑ, ΤΕΕ, Σύνδεσμος Μελετητών – Γεωτεχνικών, Συμβολαιογράφοι) ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Εφετείου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου Γιώργος Ρούσκας, «με τα αποτελέσματα του δασικού χάρτη και τη διαδικασία ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου μεγάλο ποσοστό ακινήτων τίθεται εκτός συναλλαγής».