Στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου βρίσκονται ΗΠΑ-ΕΕ με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώνει μέσω twitter την επιβολή δασμών ύψους 11 δισ. δολ. σε ευρωπαϊκά προϊόντα, λόγω των ευρωπαϊκών κρατικών ενισχύσεων στην Airbus, και την ΕΕ να απειλεί με αντίποινα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο αγαπημένο του twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, «οι ΗΠΑ θα επιβάλουν τώρα δασμούς ύψους 11 δισ. δολ σε ευρωπαϊκά προϊόντα ύστερα από τα ευρήματα του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου ότι οι επιχορηγήσεις της ΕΕ στην Airbus έχουν επηρεάσει τις ΗΠΑ. Η ΕΕ είχε πλεονέκτημα εις βάρος των ΗΠΑ τόσα χρόνια. Σύντομα αυτό θα σταματήσει».

Έτοιμος ο κατάλογος των προϊόντων

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οι υπηρεσίες του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) έδωσαν στη δημοσιότητα έναν ευρύ κατάλογο προϊόντων που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση -από μεγάλα εμπορικά αεροσκάφη και τα ανταλλακτικά τους ως τα γαλακτοκομικά- στα οποία προτείνεται να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί, σε αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κρατικές ενισχύσεις στην Airbus.

Ο προκαταρκτικός κατάλογος περιλαμβάνει προϊόντα προέλευσης ΕΕ, στα οποία ίσως επιβληθούν επιπλέον δασμοί εξαιτίας των ευρωπαϊκών ενισχύσεων στην Airbus που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) διαπίστωσε ότι έχουν «αρνητικές επιπτώσεις» στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι υπηρεσίες του USTR στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Κατά την ίδια πηγή, οι ενισχύσεις αυτές υπολογίζεται ότι προκαλούν στις ΗΠΑ ζημίες ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε απολεσθείσες εμπορικές συναλλαγές σε ετήσια βάση.

Προετοιμάζεται για αντίποινα η ΕΕ

Πηγή της Κομισιόν που επικαλείται το Reuters σημείωσε ότι το επίπεδο των προτεινόμενων αμερικανικών μέτρων είναι «υπερβολικό», προσθέτοντας ότι το ποσό των αντιποίνων μπορεί να καθοριστεί μόνο από τη διαιτησία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

«Η ΕΕ θα ζητήσει από τη διαιτησία του ΠΟΕ να καθορίσει τα δικαιώματά της», πρόσθεσε η πηγή, λέγοντας ότι η Κομισιόν προετοιμάζεται έτσι ώστε να αναλάβει δράση μετά την απόφασή της.

Φιλική λύση ζητά η Γαλλία

Υπέρ της φιλικής επίλυσης της διαμάχης με τις ΗΠΑ τάχθηκε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

«Το συμφέρον και των δύο χωρών, το συμφέρον των ΗΠΑ, της ευρωπαϊκής ηπείρου και της Γαλλίας είναι να φτάσουμε σε μία φιλική συμφωνία», τόνισε.

«Όταν βλέπω πώς είναι η παγκόσμια ανάπτυξη, δεν νομίζω ότι έχουμε το περιθώριο να έχουμε εμπορική διαμάχη, ακόμη και αν αφορά μόνο τα συγκεκριμένα θέματα της βιομηχανίας αεροσκαφών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Λεμέρ.