Στην επιφυλακτικότητα των Ελλήνων απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το πολιτικό κόστος της σύναψης της συμφωνίας αναφέρεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων MIA, μία ημέρα πριν την επικείμενη επίσκεψή του στα Σκόπια.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο της γειτονικής χώρας, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπεραμύνεται της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεδομένου ότι μέσω αυτής αποδεικνύεται κάτι που υποστήριζαν πολλοί, δηλαδή ότι ήταν δυνατό να επιλυθούν οι διαφορές των δύο χωρών με αμοιβαίο σεβασμό, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα αμφότερων, χωρίς η μία πλευρά να ταπεινώσει την άλλη.

Μάλιστα, ανοίγει τα χαρτιά του αναφορικά με τις επερχόμενες συνομιλίες με τον Ζόραν Ζάεφ και τις μελλοντικές συνεργασίες των δύο χωρών και εξηγεί τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολλούς που υποστήριζαν ότι ήταν δυνατό να επιλυθούν οι διαφορές των δύο χωρών με αμοιβαίο σεβασμό, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα τους, χωρίς η μία πλευρά να ταπεινώσει την άλλη.

Σε κάθε περίπτωση, παραδέχθηκε ότι υπάρχει πολιτικό κόστος, αφού ένα μέρος των Ελλήνων ήταν και παραμένει επιφυλακτικό απέναντί της.

«Ευθύνη μας –δική μου και του Ζόραν» όπως επισημαίνει «είναι να δείξουμε στους λαούς μας ότι έχουν μόνο να κερδίσουν από το μονοπάτι που ανοίγεται» και συμπληρώνει ότι «είναι ευθύνη μας να απαντήσουμε στις δυνάμεις του εθνικισμού που έχουν ενισχυθεί στις μέρες μας και στόχος μας να μην επιστρέψουμε σε σκοτεινές εποχές».

Η Ελλάδα θα είναι ο κύριος σύμμαχός σας και προστάτης όσον αφορά την πολιτική σταθερότητα, την οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη, τη στρατιωτική συνεργασία και ασφάλεια, υπογραμμίζει σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός,

Δεν πιστεύω, διευκρινίζει ο Αλέξης Τσίπρας, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή καθαυτή, πρέπει να λειτουργήσει σαν μοντέλο για άλλες διενέξεις, άλλους κινδύνους και άλλο γεωπολιτικό πλαίσιο. Πιστεύω ότι το νόημα του αμοιβαίου σεβασμού και η προσπάθεια για αμοιβαία αποδεκτή λύση, που αντιπροσωπεύει το θεμέλιο της συμφωνίας μας, θα πρέπει να είναι η βάση για λύσεις διεθνών διαφορών. Είναι ξεκάθαρο ότι η συμφωνία δημιουργεί δυναμικές στην περιοχή μας και ελπίζουμε ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να βοηθήσει τη λύση άλλων διεθνών ζητημάτων.

«Ιστορικής σημασίας επίσκεψη»

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την αυριανή επίσκεψή του στα Σκόπια ιστορικής σημασίας, που βασίζεται σε μία νέα στρατηγική σκοπιά και για τις δύο χώρες και αποκάλυψε ότι θα συνοδεύεται από 10 υπουργούς και θα υπογράψει σειρά συμφωνιών σε διάφορους τομείς.

Επιπλέον ανέφερε ότι Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι συνεργάτες και σύμμαχοι, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται έναν σταθερό και ασφαλή βόρειο γείτονα και τα Σκόπια χρειάζονται έναν ισχυρό γείτονα για να στηρίξει τα βήματά τους στην ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «αν η κυβέρνησή μου φοβόταν το πολιτικό κόστος, δεν θα ήταν σε θέση να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα οικονομικά προγράμματα, να βρει μια λύση στο ασφαλιστικό σύστημα, να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας, ούτε να προωθήσει τον απαραίτητο διάλογο με την Τουρκία παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ούτε επιπλέον να πραγματοποιήσει ριζοσπαστικές αλλαγές που ήταν απαραίτητες στο πεδίο των ανθρωπιστικών δικαιωμάτων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από