Στους 50 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση του 28χρονου Μπρέντον Τάραντ σε δύο τεμένη της Νέας Ζηλανδίας.

«Καταφέραμε να περισυλλέξουμε όλα τα θύματα και από τις δύο τοποθεσίες. Κατά την επιχείρηση αυτή εντοπίσαμε άλλον έναν νεκρό» δήλωσε ο Μάικ Μπους, διοικητής της αστυνομίας της χώρας της Ωκεανίας.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι οι τραυματίες φτάνουν τους 50, εκ των οποίων οι 36 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Κράιστσερτς. Δύο άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και ένα παιδί νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Starship.

Το Σάββατο, ο κατηγορούμενος για την επίθεση σε δύο τεμένη οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου και, όπως έγινε γνωστό, θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τις 5 Απριλίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί η επόμενη εμφάνισή του ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, μετά από την εμφάνισή του το Σάββατο στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Κράιστσερτς.

Ο ύποπτος φορώντας χειροπέδες και λευκή φόρμα έφτασε συνοδευόμενος από δύο οπλισμένους φύλακες. Ο ίδιος φέρεται να μην είχε καμία έκφραση, όταν του έγιναν γνωστές οι κατηγορίες σε βάρος του.

Στο μεταξύ, τα μέτρα ασφαλείας σε περιοχές γύρω από τζαμιά, παραμένουν δρακόντεια, υπό τον φόβο νέας επίθεσης.

Η αστυνομία διευκρίνισε ότι προς το παρόν ποινική δίωξη έχει ασκηθεί μόνο εις βάρος του Μπρέντον Τάραντ, καθώς τα υπόλοιπα άτομα που είχαν προσαχθεί, έχουν αφεθεί ελεύθερα.

Υπενθυμίζεται ότι ο μακελάρης φέρεται να είχε επισκεφτεί και την Ελλάδα κατά τη διάρκεια ταξιδιού από το Κάιρο στο Βουκουρέστι – και αντιστρόφως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές διερευνούν την παρουσία του στην Αθήνα και το εάν ταξίδεψε σε κάποια άλλη πόλη, καθώς συνήθιζε να χρησιμοποιεί και λεωφορείο στα ταξίδια του, ενώ οι λέξεις «Turkofagos» και «Lepanto» στο όπλο του οδήγησαν τις αρμόδιες αρχές να αναζητούν πιθανές σχέσεις του με την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο δράστης είχε κάνει τουρνέ σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Βουλγαρία και άλλες πολλές, ενώ έκανε αναφορές στο διαδίκτυο για ταξίδι και στο Πακιστάν.