Την πρωτεύουσα της Ελλάδας, ως ενδιάμεσο σταθμό στο ταξίδι του, από το Κάιρο προς το Βουκουρέστι, επισκέφθηκε το 2016 ο δράστης του μακελειού που σκότωσε 49 ανθρώπους. Οι αρχές συνεχίζουν να αναζητούν στοιχεία για τις κινήσεις και τις επαφές του στα ταξίδια του.

H αποκάλυψη αυτή έγινε στο κεντρικό ειδήσεων της τηλεόρασης του Alpha, ενώ, όπως αναφέρθηκε, η παρουσία του στην Ελλάδα έγινε τον χειμώνα του 2016 μεταβαίνοντας προς την πρωτεύουσα της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αρχές διερευνούν την παρουσία του στην Αθήνα και το εάν ταξίδεψε σε κάποια άλλη πόλη, καθώς συνήθιζε να χρησιμοποιεί και λεωφορείο στα ταξίδια του, ενώ οι λέξεις «Turkofagos» και «Lepanto» στο όπλο του οδήγησαν τις αρμόδιες αρχές να αναζητούν πιθανές σχέσεις του με την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο δράστης είχε κάνει τουρνέ σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Βουλγαρία και άλλες πολλές, ενώ έκανε αναφορές στο διαδίκτυο για ταξίδι και στο Πακιστάν.

Ο εκπρόσωπος της κροατικής αστυνομίας, τον οποίο επικαλείται το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, δήλωσε πως ο Αυστραλός ακροδεξιός εξτρεμιστής ο οποίος διέπραξε τη φονική επίθεση στα δύο τεμένη της Νέας Ζηλανδίας είχε μείνει για ένα διάστημα στην Κροατία.

«Η αστυνομία διαθέτει πληροφορίες για τις κινήσεις αυτού του ατόμου τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Οι κροατικές αρχές εργάζονται προκειμένου να προσδιορίσουν ποιοι ήταν οι λόγοι της διαμονής αυτής δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς στη δημόσια τηλεόραση (HRT). «Μέχρι χθες, το άτομο αυτό δεν ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας» είπε.

Η Ουγγρική αντιτρομοκρατική Υπηρεσία επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Τάραντ είχε επισκεφθεί τη χώρα, χωρίς να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Επιπλέον, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Βοσνίας κάνουν αναφορές για επίσκεψη του Τάραντ το 2017.

Παρότι οι λεπτομέρειες των συγκεκριμένων ταξιδιών του Ταράντ δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, οι Αρχές στις χώρες αυτές εξετάζουν τις κινήσεις του και πιθανές επαφές που είχε με ντόπιους, όπως σημειώνει το Associated Press.

Είχε «προειδοποιήσει» τις Αρχές

Νωρίτερα, τo πρωθυπουργικό γραφείο της Νέας Ζηλανδίας επιβεβαίωσε πως είχε λάβει email από τον μακελάρη, κάποια λεπτά πριν από την επίθεση.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος τύπου του γραφείου της Τζασίντα Άρντερν, Άντριου Κάμπελ, επιβεβαίωσε στο CNN ότι  το γραφείο της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας είχε λάβει e- mail με το «μανιφέστο» του 28χρονου Αυστραλού Μπρέντον Χάριστον Ταράντ, δράστη του χθεσινού μακελειού σε δύο τεμένη στο Κράισττσερτς.

O Kάμπελ δήλωσε ότι το email στάλθηκε κάποια λεπτά πριν από την επίθεση σε έναν «γενικό» λογαριασμό του προσωπικού του πρωθυπουργικού γραφείου. Όπως είπε η Τζασίντα Άρντερν, δεν είδε το επίμαχο email.

To ρατσιστικό, μισαλλόδοξο  «μανιφέστο» μίσους, που αριθμεί 87 σελίδες «ανέβηκε» και στο διαδίκτυο πριν από την επίθεση που άφησε πίσω της 49 νεκρούς.

Στη λίστα με τους παραλήπτες περιλαμβάνονται πολιτικοί όπως ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Νέας Ζηλανδίας Simon Bridges και ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Trevor Mallard. Οι περισσότεροι από τους άλλους παραλήπτες ήταν μέσα ενημέρωσης, τόσο εθνικά όσο και διεθνή.

«Σε αυτό εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους το έκανε. Δεν έλεγε ότι αυτό πρόκειται να κάνω. Δεν υπήρχε τρόπος να το σταματήσουμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο άνθρωπος που άνοιξε το email ακολούθησε την συνήθη διαδικασία και το ανέφερε στην ασφάλεια του Κοινοβουλίου, η οποία με τη σειρά της το ανέφερε στην αστυνομία.