To πρωθυπουργικό γραφείο της Νέας Ζηλανδίας επιβεβαίωσε πως είχε λάβει email από τον μακελάρη, κάποια λεπτά πριν από την επίθεση.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος τύπου του γραφείου της Τζασίντα Άρντερν, Άντριου Κάμπελ, επιβεβαίωσε στο CNN ότι  το γραφείο της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας είχε λάβει e- mail με το «μανιφέστο» του 28χρονου Αυστραλού Μπρέντον Χάριστον Ταράντ, δράστη του χθεσινού μακελειού σε δύο τεμένη στο Κράισττσερτς.

O Kάμπελ δήλωσε ότι το email στάλθηκε κάποια λεπτά πριν από την επίθεση σε έναν «γενικό» λογαριασμό του προσωπικού του πρωθυπουργικού γραφείου. Όπως είπε η Τζασίντα Άρντερν, δεν είδε το επίμαχο email.

To ρατσιστικό, μισαλλόδοξο  «μανιφέστο» μίσους, που αριθμεί 87 σελίδες «ανέβηκε» και στο διαδίκτυο πριν από την επίθεση που άφησε πίσω της 49 νεκρούς.

Στη λίστα με τους παραλήπτες περιλαμβάνονται πολιτικοί όπως ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Νέας Ζηλανδίας Simon Bridges και ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Trevor Mallard. Οι περισσότεροι από τους άλλους παραλήπτες ήταν μέσα ενημέρωσης, τόσο εθνικά όσο και διεθνή.

«Σε αυτό εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους το έκανε. Δεν έλεγε ότι αυτό πρόκειται να κάνω. Δεν υπήρχε τρόπος να το σταματήσουμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο άνθρωπος που άνοιξε το email ακολούθησε την συνήθη διαδικασία και το ανέφερε στην ασφάλεια του Κοινοβουλίου, η οποία με τη σειρά της το ανέφερε στην αστυνομία.

Επιδίωκε να συνεχίσει τις επιθέσεις

Μιλώντας από τον τόπο της τραγωδίας, η Τζασίντα Άρντερν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο βασικός ύποπτος του μακελειού στο Κράιστσερτς σκόπευε να συνεχίσει τις επιθέσεις πριν συλληφθεί από την αστυνομία.

«Ο δράστης ήταν σε κίνηση, υπήρχαν άλλα δύο πυροβόλα όπλα μέσα στο όχημά του και είναι απολύτως σίγουρο ότι η πρόθεσή του ήταν να συνεχίσει τις επιθέσεις του» τόνισε η Άρντερν, προσθέτοντας ότι νεαρά παιδιά συγκαταλέγονται στα θύματα αυτής της «φρικτής επίθεσης».

Όπως ανακοίνωσε η ίδια, λίγες ώρες μετά το μεγαλύτερο αιματοκύλισμα στην ιστορία της χώρας, «τώρα είναι η ώρα για την αλλαγή» της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής, προσθέτοντας πως ο δράστης είχε άδεια κατοχής από το 2017. Θύμισε πως έχουν γίνει τρεις αποτυχημένες προσπάθειες, το 2005, το 2012 και το 2017.

Η Άρντερν συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο για την Δευτέρα στο οποίο θα υποβληθεί από τις υπηρεσίες αναφορά για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αποφύγουν μελλοντικά αντίστοιχα περιστατικά, όπως ελέγχους στα σύνορα, ανταλλαγή πληροφορίων με την Αυστραλία και ενίσχυση των ήδη προβλεπόμενων διαδικασιών.

«Η ασφάλεια των Νεοζηλανδών είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητά μας» είπε.

https://www.youtube.com/watch?v=H7MoxqaQTuk