Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη αντιφασιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του νιγηριανού Εμπουκά στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Καμάρα και πετώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατέληξαν έξω από το ΑΤ Λευκού Πύργου στην πλατεία Αριστοτέλους.

Κατά τη διάρκεια της πορείας πέταξαν τρικάκια και έγραψαν συνθήματα σε τοίχους με κόκκινο σπρέι.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Φλεβάρη, ο Εμπουκά, μετανάστης από την Νιγηρία, σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών, μεταφέρθηκε για εξακρίβωση στοιχείων στο ΑΤ Ομόνοιας, όπου και πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Από τη δουλειά του την ενημέρωσαν, πως τον είχε προσάγει η αστυνομία. Η ίδια έτρεξε στα αστυνομικά τμήματα Ομονοίας και Κυψέλης, κανείς δεν έχει ακούσει κάτι.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της γυναίκας του, ο θάνατός του Εμπουκά αποκρύφτηκε από τους αστυνομικούς, όταν αυτή τον αναζήτησε.

Όπως υποστηρίζει, η ίδια επισκέφτηκε το ΑΤ Ομονοίας την ίδια μέρα το απόγευμα και την επόμενη το πρωί, όπου επανειλημμένα της είπαν, πως δεν γνωρίζουν τίποτα, ο άνθρωπος δεν ήταν εκεί, και να περιμένει 24 ώρες για να δηλώσει την εξαφάνισή του.

Την επόμενη ημέρα, όταν ο δικηγόρος της οικογένειας επισκέφτηκε το ΑΤ Ομονοίας, τον πληροφόρησαν, ότι ήταν τελικά εκεί ο κ. Εκούμπα, αλλά πέθανε από πνευμονικό οίδημα το μεσημέρι της Παρασκευής.

Όπως προκύπτει από την αναφορά της αστυνομίας, ο Εμπουκά προσήχθη για εξακρίβωση στοιχείων και πέθανε από πνευμονικό οίδημα μέσα στο τμήμα στις 12.30 την Παρασκευή.

Εξαρτησιογόνες ουσίες δείχνει το πόρισμα του ιατροδικαστή

Ο θάνατος του Νιγηριανού αποδίδεται, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, σε «πρόσφατες ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου και χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ιατροδικαστή, κατή την τοξικολογική έρευνα στα εργαστήρια βρέθηκαν τόσο στο αίμα όσο και στα ούρα ναρκωτικές ουσίες διαφόρων τύπων, καθώς και αλκοόλ.