Το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο δείχνουν να ανεβάζουν οι Τούρκοι, οι οποίοι συνεχίζουν με στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».

Αυτό γιατί εχθές, Δευτέρα, η άσκηση συνεχίστηκε με σενάριο απόβασης σε εχθρική ακτή. Το κομμάτι αυτό της άσκησης διενεργήθηκε από δυνάμεις βατραχανθρώπων σε ακτή κοντά στη Σμύρνη και συγκεκριμένα στην νησίδα Χεκίμ, η οποία -σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ- αναπαριστούσε εχθρικό νησί.

Από τα ξημερώματα, όπως μεταδίδει το Open TV, το πολεμικό πλοίο Bayraktar (Σημαιοφόρος) κατέφθασε στον κόλπο της Σμύρνης και πλησίασε τη νησίδα Χεκιμ, προσομοιάζοντας επίθεση σε εχθρικό νησί.

Κομάντος αμφίβιων καταστροφών αποβιβάστηκαν από το πλοίο για να επιχειρήσουν να καταλάβουν το εν λόγω νησί. Επικεφαλής της ομάδας των κομάντος είναι ο αντιναύαρχος Ιμπραχίμ Οζντέμ Κοτσέρ.

Νωρίτερα, πλοία-ναρκαλιευτές καθάρισαν τις ακτές γύρω από το νησί του εχθρού από νάρκες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας διάδρομος ασφαλείας στους κομάντος, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε κι ένα «δίχτυ ασφαλείας» στον αέρα με ελικόπτερα ΑΤΑΚ να παρακολουθούν και να συνεπικουρούν την απόβαση.

Την ίδια στιγμή και ενώ η Τουρκία προβαίνει σε ασκήσεις απόβασης σε εχθρικό νησί, ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας προέβη σε δηλώσεις… φιλίας.

«Καταβάλλουμε προσπάθειες για τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων με την Ελλάδα ενισχύοντας τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια επιθεώρησης της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα».

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επαναλάβει την πάγια θέση της Τουρκίας σημειώνοντας ότι  «βέβαια στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα εργαζόμαστε ακατάπαυστα και χωρίς καμία έλλειψη προκειμένου να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας».

H «φούσκα» και τα… λόγια φιλίας

Γεγονός αποτελεί, πάντως, πως μέχρι και σήμερα η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» φαίνεται πως δεν είναι αυτό που διαφήμιζε η Άγκυρα. Δηλαδή, η τιτάνια άσκηση με τα 100 και πλέον πλοία να πλέουν σε όλες τις θάλασσες που περιβάλλουν τη χώρα.

Αν και κομμάτια της άσκησης έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα τόσο στο Βόρειο όσο και το Κεντρικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, σε καμιά περίπτωση ο αριθμός των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας δεν πλησίασε καν στις εξαγγελίες και τα δημοσιεύματα του Τύπου της γειτονικής χώρας.

Μάλιστα οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας περί βελτίωσης διμερών σχέσεων με την Ελλάδα και ενίσχυσης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης δείχνουν ότι η Άγκυρα προσπαθεί να… τα μαζέψει μετά και την τοποθέτηση των ΗΠΑ, πως δεν επιθυμούν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Βέβαια από την άλλη πλευρά, με τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια «παρεκτροπή» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.