Τουλάχιστον 23 άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους όταν ανεμοστρόβιλος έπληξε την Κομητεία Λι, στην Πολιτεία Αλαμπάμα, την Κυριακή, κι οι αρχές προειδοποιούν ότι ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς σωστικά συνεργεία ψάχνουν ακόμη στα συντρίμμια σπιτιών που καταστράφηκαν.

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων βιώνουν μια πολύ δύσκολη νύχτα: ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα συντρίμμια σπιτιών και εταιρειών στην Κομητεία, όπου υπάγεται διοικητικά η μεγαλύτερη πόλη της Αλαμπάμας, η Όμπερν.

Μέσω Twitter, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε τους κατοίκους της Αλαμπάμας και άλλων περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία φαινόμενα να είναι «προσεκτικοί» και να φροντίσουν να είναι «ασφαλείς», τονίζοντας πως «οι ανεμοστρόβιλοι και οι καταιγίδες» που έπληξαν την Πολιτεία είχαν «μεγάλη σφοδρότητα», ενώ προειδοποίησε μπορεί «να έρχονται κι άλλα». «Προς τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων και των τραυματιών, ο Θεός να σας ευλογεί όλους!», συμπλήρωσε ο αρχηγός του Κράτους.

Ο επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας στην Κομητεία Λι, ο Μπιλ Χάρις, είχε προειδοποιήσει λίγες ώρες νωρίτερα πως ο απολογισμός των νεκρών υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί. «Ακόμα βγάζουμε ανθρώπους από τα συντρίμμια», εξήγησε στην εφημερίδα Birmingham News. «Θα είμαστε εδώ όλη νύχτα», πρόσθεσε.

«Σάρωσε ολόκληρα χιλιόμετρα»

Σύμφωνα με τον σερίφη Τζόουνς, ο ανεμοστρόβιλος σάρωσε ολόκληρα χιλιόμετρα κατοικημένων περιοχών, προκαλώντας «καταστροφικές» ζημιές σε ακτίνα 400 μέτρων κατά μήκος της πορείας του.

Ο σερίφης έκανε λόγο για μόνο έναν ανεμοστρόβιλο. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ, η Κομητεία Λι χτυπήθηκε ταυτόχρονα από πολλούς ακόμη.

Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν θύματα και επιζώντες, καθώς πολλά σπίτια και πολλές επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Η διεύθυνση των σχολείων της Κομητείας Λι ανακοίνωσε πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα.

Τα ακραία φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή προκάλεσαν ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10.000 πελάτες να μείνουν χωρίς ρεύμα, έγραψε η Μπέρμιγχαμ Νιους, επικαλούμενη ανακοίνωση της Alabama Power.

Η νύχτα προβλέπεται δύσκολη για όσους πολίτες έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση, καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει στον 1° Κελσίου μετά τις καταιγίδες, προειδοποίησαν μετεωρολόγοι.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ