Η Βόρεια Κορέα έκανε μια «ρεαλιστική» πρόταση στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν, υποστήριξε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών της Πιονγιάνγκ, Ρι Γιονγκ Χο, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ανόι του Βιετνάμ, στο ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία, ο Ρι είπε ότι η χώρα του ζητούσε μερική άρση των κυρώσεων και όχι τον πλήρη τερματισμό τους. Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε αναφέρει ότι αποχώρησε από τη σύνοδο λόγω της απαράδεκτης απαίτησης του Κιμ για άρση των κυρώσεων.

Ο Ρι Γιονγκ Χο υποστήριξε ότι η χώρα του ζήτησε να αρθούν 5 ψηφίσματα του ΟΗΕ με τα οποία της επιβλήθηκαν κυρώσεις. Σε αντάλλαγμα, προσφέρθηκε να σταματήσει δια παντός την παραγωγή πλουτωνίου και ουρανίου, αποδεχόμενη και την επιτήρηση από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες.

Βορειοκορεάτης υπουργός είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν άλλο ένα βήμα, πέραν της διάλυσης των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Γιονγκμπιόν. Μέχρι τώρα ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές.