Σάλος έχει ξεσπάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπειτα από την απόφαση καναλιού στην Κίνα να «σβήσουν» το πρόσωπο της Lady Gaga από τη μετάδοση της φετινής απονομής των βραβείων Όσκαρ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εικόνες που κυκλοφορούν στα social media, το κανάλι Mango TV όταν ήρθε η ώρα να μεταδώσει τη στιγμή της απονομής του Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου, που κατέληξε στην Ολίβια Κόλμαν για το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου, το πρόσωπο της Lady Gaga , εμφανίζεται «σβησμένο».

Η «πειραγμένη» και η πραγματική εικόνα:

Χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ότι το κανάλι πήρε την απόφαση αυτή επειδή το 2016 η Lady Gaga, συναντήθηκε με τον Δαλάι Λάμα.

Η συνάντηση των δύο είχε γίνει σε συνέδριο που είχε διοργανωθεί στις ΗΠΑ το 2016 προκαλώντας, τότε, την αντίδραση και των κινεζικών αρχών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι υπεύθυνοι του Mango TV πήραν την απόφαση αυτή χωρίς να προηγηθεί κάποια άνωθεν παρέμβαση αλλά για να προλάβουν τυχόν πολιτικά προβλήματα για τους ίδιους.

Λογοκρισία και στον Ράμι Μάλεκ

Το εν λόγω κανάλι, πάντως, λογόκρινε και την ομιλία του νικητή του Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου, Ραμί Μάλεκ όταν αυτός αναφέρθηκε στους «γκέι άνδρες» με το κανάλι να μεταδίδει στη μετάφραση τις λέξεις «ειδική ομάδα».

Σύμφωνα με το BBC, το δημοφιλές κινεζικό κανάλι Mango TV έσβησε την αναφορά του Μάλεκ στην ομοφυλοφιλία του Φρέντι Μέρκιουρι.

«Κάναμε μια ταινία για έναν γκέι, έναν μετανάστη, ο οποίος έζησε τη ζωή του ως ο εαυτός του χωρίς να απολογείται. Το γεγονός ότι γιορτάζω αυτόν και την ιστορία αυτή μαζί σας απόψε είναι η απόδειξη ότι αναζητούμε ιστορίες σαν αυτή» είπε ο Μάλεκ στην ομιλία του.

Ωστόσο, το Mango TV μετάφρασε τη λέξη «γκέι» ως «ειδική ομάδα».

Η λογοκρισία αποτέλεσε θέμα συζητήσεων σε κινεζικά blogs και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με έναν χρήστη να γράφει: «Ακόμη και η λέξη “γκέι” δεν μπορεί να εμφανιστεί στις οθόνες μας, αυτό είναι τόσο λυπηρό», ενώ άλλος ρώτησε: «Τι φοβούνται;»

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι το 2018 το Mango TV,  αποκλείστηκε από τη μετάδοση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision καθώς μεταξύ άλλων είχε «θολώσει»  τις σημαίες υπερηφάνειας του ουράνιου τόξου.