Ένα νέο βιβλίο με θέμα τον διαβόητο αρχιτρομοκράτη Κάρλος Ραμίρες, τον επονομαζόμενο ως «Τσακάλι» έρχεται να ταράξει τα νερά, καθώς έχει αναφέρεται στην πολύπαθη Βενεζουέλα.

Πρόκειται για το «Saludos Revolucionarios» της Γαλλίδας δημοσιογράφου Σοφί Μπονέ, η οποία πέρασε ατέλειωτες ώρες με τον Κάρλος, προκειμένου να γράψει την βιογραφία του.

Σύμφωνα με την καταγραφή της, ο Κάρλος ονειρεύεται την ημέρα που θα απελευθερωθεί και θα επιστρέψει στην Βενεζουέλα για να διεκδικήσει την εξουσία. Στο βιβλίο ο τρομοκράτης αποκαλύπτει τις στενές σχέσεις που είχε με τον τέως πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ο οποίος προσπαθούσε παρασκηνιακά να τον απελευθερώσει!

Ταυτόχρονα, φρόντιζε ώστε ο άνθρωπος που είχε κατατρομοκρατήσει την Ευρώπη να ζει πολυτελώς μέσα στο κελί του, στέλνοντάς του εκλεκτά τρόφιμα, ποτά, πούρα, ρούχα και άλλα δώρα, τα οποία ο Κάρλος μοιραζόταν με συγκρατούμενούς του για να μην προκαλεί έριδες.

Ωστόσο, όπως γράφει η Μπονέ, οι σχέσεις του με τον διάδοχο του Τσάβες, Νικολάς Μαδούρο, δεν είναι οι καλύτερες.

Ο Κάρλος φέρεται να έχει καταρτίσει στη φυλακή μια λίστα στόχων που περιλαμβάνει χίλια άτομα, και αποκάλυψε στην Μπονέ ότι μόλις επιστρέψει στην Βενεζουέλαθα δολοφονήσει αυτούς τους χίλιους με την βοήθεια πολιτών της χώρας, ώστε «να επανέλθει η ηρεμία στη χώρα».

Ο κυνικός κακοποιός λέει ακόμη ότι δεν μετανιώνει για τίποτε από όσα έκανε κατά την διάρκεια της πολυετούς δράσης του ή για τα θύματα που βρέθηκαν την λάθος στιγμή στο λάθος σημείο. Για εκείνον δεν υπάρχουν «αθώα θύματα».

Η κινηματογραφική σύλληψή του

Χρειάστηκε η επιμονή ενός Γάλλου στρατηγού που δεν σταμάτησε ποτέ να τον κυνηγάει και ο εντοπισμός του στο Σουδάν για να ξεκινήσει η επιχείρηση απαγωγής του από την γαλλική μυστική υπηρεσία DST.

Ήταν βράδυ 14 Αυγούστου του 1994. Σε μια υγρή και ζεστή νύχτα λίγα χιλιόμετρα έξω από το Χαρτούμ ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης παγκοσμίως ανάρρωνε από μια εγχείρηση λιποαναρρόφησης.

Τον είχε πάρει ο ύπνος όταν ένα κλιμάκιο πρακτόρων της DST μπήκαν στο δωμάτιο. Έπεσαν πάνω του, χωρίς να του αφήσουν κανένα περιθώριο αντίστασης, του έδεσαν τα χέρια και τα πόδια, τον έβαλαν μέσα σε ένα σάκο και κάλυψαν το κεφάλι του του με κουκούλα, ενώ του χορήγησαν με ένεση, ηρεμιστική ουσία.

Το «Τσακάλι» δεν πρόλαβε καν να αρπάξει το πιστόλι που είχε δίπλα του, ή να προβάλλει την παραμικρή αντίσταση, κατάφερε όμως να μην κοιμηθεί, πιέζοντας τον εαυτό του να μείνει ξύπνιος και να κατανικήσει την επήρρεια της ναρκωτικής ουσίας.

Πρόλαβε να δει το αεροσκάφος, καθώς η κουκούλα που του είχαν βάλει ήταν σχετικά διαφανής, και όταν έκλεισαν οι πόρτες και απογειώθηκε κατάλαβε ότι όλα είχαν τελειώσει.

Ο στρατηγός Φιλίπ Ροντό που ήταν υπεύθυνος της επιχείρησης, ήταν ο άνθρωπος που τον είχε αναγνωρίσει λίγες εβδομάδες πιο πριν, να βγαίνει από μια κλινική στο Χαρτούμ και τον φωτογράφισε.

Τον κυνηγούσε επί χρόνια και η επιχείρηση σύλληψής του, οργανώθηκε από τον ίδιο που επέλεξε έναν προς έναν τους πράκτορες της DST που θα συμμετείχαν.

Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά από εκείνο το βράδυ που το «Τσακάλι» πιάστηκε, ο κατά κόσμον Ίλιτς Ραμίζρεζ Σάντσεζ που εκτίει ποινή ισοβίων σε Γαλλική φυλακή, επανέρχεται στο προσκήνιο, χάρη σε ένα καινιούργιο βιβλίο.

Την ώρα που το κυβερνητικό λίαρ τζετ εισήλθε στον εναέριο χώρο της Γαλλίας, οι πράκτορες άρχισαν να χαμογελούν έχοντας τον Κάρλος δεμένο και τσουβαλιασμένο στο δάπεδο του αεροπλάνου.

Όταν ο τελευταίος τους ρώτησε αν είναι πράκτορες της Mosad δεν του απάντησαν και όταν επέμεινε να μάθει ποιοι τον είχαν συλλάβει ένας από το κλιμάκιο του είπε τρεις λέξεις: «Βρίσκεσαι σε γαλλικό έδαφος». Όλα είχαν τελειώσει για τον άνθρωπο που έσπειρε τον τρόμο και τον θάνατο…