Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Εταιρεία Τουρκικών Πετρελαίων (TPAO) σχεδιάζει να προχωρήσει σε γεώτρηση βορειοδυτικά της Κύπρου, ξεκινώντας μετά το καλοκαίρι, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας και διευθύνων σύμβουλος Melih Han Bilgin.

Ο Bilgin επιβεβαίωσε στην S&P Global Platts ότι η εταιρεία δεν είχε σχέδια να ξεκινήσει τη γεώτρηση νότια του νησιού τον επόμενο μήνα, κάτι που ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την περασμένη εβδομάδα.

Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι το πλοίο έρευνας της TPAO, «Barbaros Hayreddin Pasa», επιθεωρεί τα ύδατα της νότιας Κύπρου στην περιοχή των θαλάσσιων τεμαχίων 8,9 και 12, αλλά πρόσθεσε ότι τα ανακτηθέντα σεισμικά δεδομένα θα χρειαστούν πολλούς μήνες για να αναλυθούν και τα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι να ξεκινήσει γεώτρηση στα βορειοδυτικά του νησιού.

Μόλις ολοκληρωθεί η εργασία νότια του νησιού, το πλοίο θα κινηθεί προς τα δυτικά για να συνεχίσει να επιθεωρεί εκεί, σημείωσε.

Δεύτερο τουρκικό σκάφος έρευνας, το MTA Oruc Reis, έχει επίσης πραγματοποιήσει έρευνα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που διεκδικεί η Κύπρος, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η θαλάσσια ζώνη στα βορειοδυτικά της Κύπρου βρίσκεται εντός των ΑΟΖ που ισχυρίζονται τόσο η Κύπρος όσο και η Τουρκία ότι τους ανήκουν και δεν έχουν διενεργηθεί ακόμη γεωτρήσεις, καταλήγει το δημοσίευμα.