Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την Τρίτη την ελπίδα ότι θα αλλάξει η προσέγγιση των ΗΠΑ απέναντι στην εξαγορά από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα επιστροφής από αυτή τη συμφωνία με τη Ρωσία.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έχουν διαμηνύσει στην Αγκυρα ότι το ρωσικό σύστημα δεν μπορεί να ενταχθεί στο αεροπορικό και πυραυλικό σύστημα άμυνας του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, έχουν δηλώσει ότι, αν η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά των S-400, η Ουάσιγκτον θα αποσύρει την πρότασή της για πώληση στην Αγκυρα πυραύλων Patriot αξίας 3,5 δισ. δολαρίων.

Εχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η αγορά των S-400 θα θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία για την πώληση αεροσκαφών F-35 στην Αγκυρα και ίσως αναγκάσει τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία.

«Καμία αλλαγή πορείας για τους S-400»

«Οι οργανισμοί διεξάγουν αυτή τη στιγμή τις απαραίτητες συνομιλίες. Θα συνεχίσουν να το κάνουν. Θα μιλήσουν επίσης στο Κογκρέσο. Ελπίζω ότι αυτή η λανθασμένη προσέγγιση (των ΗΠΑ) θα αλλάξει», τόνισε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα αλλαγής της πορείας στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία για τους S-400, ενώ αναφορικά με το ζήτημα των αμερικανικών συστημάτων πυραύλων Patriot, τόνισε ότι «αν οι ΗΠΑ μας δώσουν καλούς όρους, είμαστε ανοιχτοί και σε αυτό επίσης. Χρειάζεται να εργαζόμαστε με εναλλακτικές».

Νωρίτερα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει στο κανάλι CNN Turk ότι η Αγκυρα δεν προτίθεται να αθετήσει τις υποσχέσεις της προς τη Μόσχα αναφορικά με τη συμφωνία αγοράς των S-400.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνω οποιεσδήποτε δηλώσεις σε σχέση με τους S-400, είναι τελειωμένη υπόθεση. Η Τουρκία δεν θα αθετήσει ποτέ τις υποσχέσεις που έχει δώσει. Δεν μας αφορούν αυτά που λένε άλλοι», τόνισε ο Τσαβούσογλου.