Στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης δύναμης» καταχώρισε το Ίδρυμα «Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων» , που είχαν ιδρύσει η εκλιπούσα γνωστή ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λιουντμίλα Αλεξέγιεβα και ο γνωστός ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λεβ Πανομαριόφ το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Επίσης στο μητρώο συμπεριελήφθη και η εταιρική οργάνωση «Θερμή γραμμή» του κινήματος « Για τα ανθρώπινα δικαιώματα» του οποίου ηγείται ο Λεβ Πανομαριόφ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια ημέρα νωρίτερα (προχθές) το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης συμπεριέλαβε εκ νέου το κίνημα «Για ανθρώπινα δικαιώματα», στο μητρώο των πρακτόρων ξένης δύναμης, όπως είχε ανακοινώσει το γραφείο Τύπου του υπουργείου.

Το κίνημα «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα» του οποίου ηγείται ο Λεβ Πανομαριόφ, έχει ήδη αναγνωρισθεί ως ‘πράκτορας ξένης δύναμης’ τον Δεκέμβριο του 2014. Ωστόσο τον Δεκέμβριο του 2015 διεγράφη από το μητρώο των ΜΚΟ που λειτουργούν με την ιδιότητα του «πράκτορα ξένης δύναμης». Τότε το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε πραγματοποιήσει έκτακτη έρευνα για την δραστηριότητα της οργάνωσης κατά την διάρκεια της οποίας διαπίστωσε ότι το κίνημα έπαψε να δραστηριοποιείται ως « πράκτορας ξένης δύναμης».

Σύμφωνα με τον νόμο που αφορά τις οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, «πράκτορας ξένης δύναμης» μπορεί να θεωρηθεί η οργάνωση η οποία «ασχολείται με πολιτική δραστηριότητα» και « λαμβάνει χρηματοδότηση από το εξωτερικό». Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης , αυτή την στιγμή στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης δύναμης» έχουν καταχωριστεί περισσότερες από 70 ΜΚΟ.