Η ρηματική διακοίνωση έφτασε χθες στην ΠΓΔΜ, επισήμως το όνομα Βόρεια Μακεδονία ισχύει, οι γείτονές μας χθες έκαναν πάρτι νίκης για την εξέλιξη αυτή και πλέον πρέπει να ξεκινήσει και η διαδικασία εφαρμογής της στην καθημερινότητα.

Εκεί τα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι πολλά και ίσως δισεπίλυτα. Οπως αναφέρει το Star,  100.000 οδηγοί που κινούνται καθημερινά στα βόρεια σύνορα της χώρας θα σταματήσουν να συναντούν στο δρόμο τους τις πινακίδες με το όνομα ΠΓΔΜ ή FYROM,  αφού θα αντικατασταθούν από νέες που θα αναγράφουν το όνομα Βόρεια Μακεδονία.

Η υιοθέτηση του νέου ονόματος αναμένεται να προκαλέσει διπλωματικές κόντρες αλλά και σύγχυση σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ανάμεσα στην πινακίδα με την ονομασία της γειτονικής χώρας και στην πινακίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της Ελλάδας.

Μόλις πάντως η γειτονική χώρα αλλάξει τις δικές της πινακίδες στα σύνορα, θα δοθούν σχετικές οδηγίες από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στις Περιφέρειες για να αντικαταστήσουν τις πινακίδες και στην Ελλάδα. Δηλαδή θα πρέπει οι αρχές στην Ελλάδα να αρχίζουν να ξηλώνουν τις παλιές και να βάζουν νέες πινακίδες με το Βόρεια Μακεδονία παντού.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε μάλιστα στο Star:  «Όσο είμαι εγώ περιφερειάρχης δε θα βάλω πινακίδα Βόρεια Μακεδονία».

Το νέο όνομα, «Σεβέρνα Μακεντόνια» στα σλαβικά, θα  μπει σε όλα τα δημόσια κτίρια της γειτονικής χώρας αλλά και στις διπλωματικές αντιπροσωπείες.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στις πινακίδες των Ι.Χ.

Από το 2012 τα οχήματα της πΓΔΜ (FYROM) ταξινομούνταν με την ένδειξη ΜΚ στις πινακίδες κυκλοφορίας τους, ενώ χρησιμοποιούσαν την ίδια ένδειξη και στα αυτοκόλλητα σήματα, όταν κυκλοφορούσαν στο εξωτερικό. Το ΜΚ είχε αποδοθεί επίσημα στη γειτονική χώρα από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ΔΟΤ), χωρίς μάλιστα αντιρρήσεις από πλευράς του ελληνικού κράτους, που είχε αμελήσει να προβάλλει ενστάσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Έτσι κυκλοφορούσαν όλα τα οχήματα της τότε πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας εκτός της χώρας τους με πινακίδες αυτοκόλλητο σηματάκι ΜΚ, ενώ οι ελληνικές Αρχές είχαν το δικαίωμα να επικολλούν σε αυτά -βάσει της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995- την ένδειξη FYROM, όταν εισέρχονταν στην επικράτειά μας. Ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είχε προχωρήσει σε διάβημα κατά των ελληνικών Αρχών, διαμαρτυρόμενο για τα συγκεκριμένα αυτοκόλλητα.

Στη συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει ειδική διάταξη για τις πινακίδες αυτοκινήτων της Βόρειας Μακεδονίας πλέον, στην οποία προβλέπονται ως νέοι κωδικοί σήμανσης για τα οχήματα της χώρας το ΝΜ και το ΝΜΚ. Βεβαίως, οι πινακίδες με τις νέες σημάνσεις θα αρχίσουν να μπαίνουν στα οχήματα, που θα ταξινομούνται ή θα μεταβιβάζονται από εδώ και εμπρός στη Βόρεια Μακεδονία και θα μείνουν ως έχουν στα παλαιότερα, που δεν είναι υποχρεωμένα να τις αλλάξουν. Αν θελήσουν ωστόσο να κυκλοφορήσουν τα τελευταία στο εξωτερικό, θα διατηρήσουν μεν τις παλαιές πινακίδες τους, ωστόσο είναι και αυτά υποχρεωμένα να αντικαταστήσουν τα αυτοκόλλητα ΜΚ με τα νέα ΝΜ ή ΝΜΚ.