Δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο στέλνει στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Φατίχ Ντονμέζ.  Δεν διευκρινίζεται ότι αν το γεωτρύπανο θα μπει στην κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο με τις προκλήσεις της Άγκυρας να ενισχύονται καθημερινά με στόχο το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται.

Αναφορικά με τις  προσπάθειες  εξόρυξης φυσικού αερίου της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως μεταδίδει η κυπριακή ιστοσελίδα sigmalive.com ο Ντονμέζ είπε: «Η Τουρκία δεν θα δεχθεί μονομερή δράση στην περιοχή αυτή». Όπως διακρίνεται στο marinetraffic το τουρκικό γεωτρύπανο με το προσωρινό όνομα Deep Sea Metro 1 πέρασε τα στενά του Γιβραλτάρ και έβαλε πλώρη για λιμάνι της Τουρκίας.

Φωτογραφία από sigmalive.com

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα τo γεωτρύπανο πούλησε η Golden Close Maritime Corp  στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) και το κόστος του ανέρχεται στα 262.5 εκατομμύρια δολάρια. Το γεωτρύπανο, το οποίο κατασκευάστηκε το 2011 από την Hyundai Heavy Industries και διοικείται από την Odfjell Drilling, και έδρασε προηγουμένως σε αμφισβητούμενα ύδατα στο βόρειο τμήμα του Βιετνάμ  και ανακόπηκε μετά από παρεμβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία προβαίνει ήδη σε γεώτρηση με το γεωτρύπανο «Πορθητής» (DeepSea Metro 1)  ανοιχτά του κόλπου της Αττάλειας στα νότια παράλια της Τουρκίας  ενώ παράλληλα το ερευνητικό Barbaros κάνει έρευνες μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για την αυξανόμενο ναυτικό ρόλο της Άγκυρας  στο πλαίσιο τελετής παράδοσης του πρώτου κατασκοπευτικού πλοίου της Τουρκίας, την κορβέτα Ufuck, η οποία θα αναλάβει δράση το επόμενο διάστημα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.