Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανέβει ξανά στο βήμα του ομιλητή τα ξημερώματα της Τρίτης στο Ελ Πάσο, στα σύνορα με το Μεξικό, προσπαθώντας να πείσει και πάλι για την αναγκαιότητα του τείχους που ζητά να κατασκευαστεί, έχοντας ωστόσο στραμμένο το βλέμμα τόσο στο Κογκρέσο, όσο και στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Σ' αυτήν την πρώτη πολιτική συγκέντρωση για το 2019,  διακυβεύονται πολλά για τον αμερικανό πρόεδρο ο οποίος ζητά την αποδέσμευση άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτήσει το αμφιλεγόμενο σχέδιό του.

«Πορεία για την αλήθεια» από τον Μπέτο Ο'Ρουρκ

Δύο ώρες νωρίτερα, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από εκεί, ο Δημοκρατικός Μπέτο Ο'Ρουρκ –ένας πολιτικός που θα μπορούσε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προκριματικές– θα συμμετάσχει σε μια «Πορεία για την αλήθεια».

«Αντιμετωπίζουμε τα ψέματα και το μίσος με την αλήθεια και ένα όραμα για το μέλλον" ανέφερε ο 40χρονος πολιτικός, σε ένα βίντεο όπου εμφανίζεται μαζί με την κόρη του, τη Μόλι. "Όλοι είναι καλοδεχούμενοι», πρόσθεσε.

Ο Μπέτο Ο'Ρουρκ, που πολλοί τον συγκρίνουν ήδη με τον Μπαράκ Ομπάμα, έχει δεσμευτεί ότι θα ανακοινώσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αν θα διεκδικήσει την προεδρία το 2020.

Η διαδήλωση οργανώνεται από πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις με στόχο «να καταγγείλει την εμμονή του Τραμπ για το τείχος και τον παραμορφωτικό φακό με τον οποίο περιγράφει τη ζωή στο Ελ Πάσο.

Μονομαχία για το Ελ Πάσο

Την περασμένη εβδομάδα, στην ομιλία του στο Κογκρέσο για την Κατάσταση της Ένωσης, ο αμερικανός πρόεδρος έφερε ως παράδειγμα προς μίμηση το Ελ Πάσο – ένα επιχείρημα που όμως δεν άρεσε σε πολλούς από τους κατοίκους της πόλης.

Το Ελ Πάσο «είχε υπερβολικά υψηλό ποσοστό βίαιων εγκλημάτων και την θεωρούσαν μία από τις πιο επικίνδυνες πόλεις της χώρας», είπε. «Αφότου κατασκευάστηκε ένα ισχυρό τείχος, το Ελ Πάσο έγινε μια από τις ασφαλέστερες πόλεις της χώρας», πρόσθεσε, συμπεραίνοντας ότι «Τα τείχη λειτουργούν, τα τείχη σώζουν ζωές».

Ωστόσο, αυτή η περιγραφή του Ελ Πάσο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των αριθμών.

Το τείχος στην περιοχή κατασκευάστηκε το 2008-9. Όμως, την τελευταία 30ετία, η εγκληματικότητα έφτασε στο αποκορύφωμά της στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Μεταξύ 1993-2006 τα βίαια εγκλήματα μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο.

«Το Ελ Πάσο είναι μια από τις ασφαλέστερες κοινότητες των ΗΠΑ πολύ πριν χτιστεί το τείχος», υπογράμμισε η Δημοκρατική βουλευτής Βερόνικα Εσκομπάρ, η οποία πιστεύει ότι ο Τραμπ οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τους κατοίκους. "Αυτή η παραπληροφόρηση κάνει ζημιά», πρόσθεσε.

Με φόντο ένα νέο shutdown

Τέσσερις ημέρες πριν από ένα ενδεχόμενο νέο shutdown οι δύο συγκεντρώσεις θα τραβήξουν επάνω τους όλα τα βλέμματα.

Στο Κογκρέσο, όπου οι Δημοκρατικοί αρνούνται να αποδεσμεύσουν το ποσό για το τείχος, το οποίο θεωρούν αναποτελεσματικό και "ανήθικο", οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο Λευκός Οίκος απειλεί ότι θα κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να χορηγηθούν τα απαιτούμενα ποσά χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, με βάση έναν νόμο του 1976.

Αντιλαμβανόμενος ότι μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα έχαιρε της στήριξης όλων των Ρεπουμπλικανών και ενδεχομένως θα τον οδηγούσε σε μια σκληρή πολιτικοδικαστική, μακροχρόνια διαμάχη, ο Τραμπ μέχρι στιγμής έχει αποφύγει αυτό το βήμα.

Όμως τα δεδομένα θα μπορούσαν να αλλάξουν τις επόμενες ημέρες.