Οι λόγοι για τη «προσωρινή» οικονομική επιβράδυνση στην Ευρωζώνη είναι «πολιτικοί», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σήμερα, όπως είπε, θα συζητηθούν οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα και έδειξαν μία «προσωρινή επιβράδυνση» για τις οικονομίες της Ευρωζώνης. «Ξέρουμε ότι οι κίνδυνοι είναι κυρίως πολιτικοί και αυτό είναι μία έκκληση για εμάς τους πολιτικούς να αναλάβουμε δράση», ανέφερε, σημειώνοντας ότι πρέπει να προσωρήσει από τη μία η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και από την άλλη η μείωση των κινδύνων που προέρχονται από το εμπόριο και το Brexit.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Ιταλίας, ο κ. Σεντένο υποστήριξε ότι δεν θα συζητηθεί σήμερα, ωστόσο τόνισε πως «είναι ώρα για την ιταλική κυβέρνηση να υλοποιήσει έναν απαιτητικό προϋπολογισμό, που είναι κλεδί για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα».

Εξάλλου, σήμερα αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του ξεχωριστού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, μία ιδέα που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει σημαντικά λόγω των επιφυλάξεων που έχουν ορισμένα κράτη-μέλη.

Για ένα ζήτημα «στρατηγικής» σημασίας για το μέλλον έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ κατά την είσοδό του στη συνεδρίαση, επισημαίνοντας πως στα θέματα του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τους 19 και να υπάρχουν ίδιοι πόροι, προκειμένου να επιτευχθεί «ευμάρεια» και δημιουργία «θέσεων εργασίας». «Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε με συγκεκριμένο τρόπο και να εφαρμοσουμε την απόφαση για τον προϋπολογισμό», υπογράμμισε.