Και τώρα τι; Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και γενικότερα από τη Βουλή, έπειτα από τη χθεσινή ψηφοφορία αλλά κυρίως από τον πόλεμο που άνοιξε και δημόσια μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου.

Με 153 «ναι» – όσα ακριβώς και στη Συμφωνία των Πρεσπών- πέρασε από την Ολομέλεια το Πρωτόκολλο, καθώς υπέρ της κύρωσης ψήφισαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι: Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Σπύρος Δανέλλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς.

Σημειώνεται ότι, ο Βασίλης Κόκκαλης, Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος είχε καταψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, αυτήν την φορά δεν ψήφισε.

Η κυβέρνηση πήρε μια ακόμη πύρρειο νίκη, όμως, από εδώ και στο εξής όλα είναι ανοικτά για τις πολιτικές εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι νωρίτερα θα γίνουν εκλογές στη Βενεζουέλα παρά στην Ελλάδα, διαψεύδοντας ότι θα στήσει πρόωρες το Μάιο. Όμως, μια κυβέρνηση αδύναμη, που μεθόδευσε τα πάντα προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία, δεν μπορεί να έχει μακρύ βίο. Με πολιτικά δεκανίκια από ΑΝΕΛ και Ποτάμι παραμένει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, και δίνεται ο χρόνος που χρειάζεται ο Τσίπρας για να κάνει τις παροχές που θέλει, να υποσχεθεί, να πουλήσει ελπίδα προκειμένου να αναστρέψει τη σε βάρος του κατάσταση.

Η παραίτηση Παπαχριστόπουλου, αφού πρώτα είχε διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ, έδωσε στον Τ. Κουίκ την έδρα, με τον Καμμένο να μιλά για συναλλαγή άνευ προηγουμένου και με αντάλλαγμα την καρέκλα για την ψήφο. Ο πρώην υπουργός Αμυνας, με ύφος προδομένης συζύγου επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρώην σύντροφό του Τσίπρα και αντάλλαξαν… γαλλικά με στιχομυθίες.

Εξελίξεις και εκβιασμοί

Αυτή η σχέση ενδεχομένως να κρίνει τις εξελίξεις, όχι γιατί οι ΑΝΕΛ μπορούν να μπλοκάρουν νομοσχέδια, άλλωστε πλέον δεν είναι κοινοβουλευτική ομάδα. Αλλά γιατί ο Καμμένος θα θελήσει να εκδικηθεί και με όσα γνωρίζει για την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ θα εκβιάσει για να παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο.

Κάτι που θα κάνει ασφαλώς και ο Τσίπρας που θα επιτεθεί όταν νιώσει ότι ο πρώην σύντροφός του απειλεί να τον εκθέσει.

Αναφερόμενοι στους κκ. Τσίπρα και Καμμένο στη ΝΔ έκαναν λόγο για «ποιητική βραδιά των δύο πρώην συνεταίρων» παραπέμποντας στην αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη: το τελευταίο στάδιο της πολιτικής απαξίωσης είναι η γελοιοποίηση. |»Η σαπουνόπερα ευτυχώς τελειώνει σε 100 μέρες καθώς οι πολίτες θα απαλλάξουν την χώρα από τους πρωταγωνιστές και τους κομπάρσους της» έλεγαν χαρακτηριστικά.  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «συνειδητά ή μη ο κ. Τσίπρας μετατρέπεται πια σε διαχειριστή της ήττας του.» «Αποδειχθήκατε ακατάλληλος και επικίνδυνος. Και τώρα προσπαθείτε να αποτινάξετε το στίγμα της συνεργασίας με την ακροδεξιά», τόνισε η Φώφη Γεννηματά σχολιάζοντας την αντιπαράθεση Τσίπρα- Καμμένου  και πρόσθεσε: «Προσπαθείτε να γαντζωθείτε με διεύρυνση στη δεξιά, με δεκανίκια και γυρολόγους, δεν είναι τίποτα άλλο παρά βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς. Γίνεστε χορηγός της Χρυσής Αυγής»..

Όπως και να έχει, η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ έχει πάρει το δρόμο του αλλά θα συνταρράσει για καιρό ακόμη το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα. Κάποιοι βλέπουν τις εκλογές να έρχονται νωρίτερα, επομένως η προεκλογική περίοδος θα είναι πιο σύντομη και μπορεί να κρύβει πολλά και άσχημα από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.