Η μνηστή του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι δήλωσε ότι ελπίζει οι ΗΠΑ να αλλάξουν τη στάση τους σε σχέση με τη δολοφονία του, χωρίς να αποκλείει και μια συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, υπό όρους.

Η Χατιτσέ Τσενγκίζ έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου για τη ζωή του Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην τουρκική αυτή πόλη.

Το βιβλίο με τίτλο: «Τζαμάλ Κασόγκι: η ζωή του, η μάχη του, τα μυστικά του» έγραψαν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι και Σινάν Ονούς, και βασίζεται σε μαρτυρίες της Τσενγκίζ. Η αγγλική του μετάφραση θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα.

Στο βιβλίο αυτό η Τσενγκίζ μοιράζεται αναμνήσεις και έγγραφα που αφορούν τη ζωή του Κασόγκι, «ο οποίος για εσάς ήταν ένας δημοσιογράφος, αλλά για εμένα ένας άνδρας».

Ενθυμούμενη ότι ο Τραμπ την είχε καλέσει να τον επισκεφθεί, μια πρόσκληση την οποία είχε απορρίψει, η Τσενγκίζ δήλωσε ότι «ενδέχεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο μιας επίσκεψης στις ΗΠΑ τον Μάρτιο», όμως ευχήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος να αλλάξει «στάση» και «να παρακολουθήσει την υπόθεση στενά».

«Ελπίζω (…) το νέο Κογκρέσο να παρακολουθήσει την υπόθεση αυτή πιο στενά», τόνισε με τη φωνή της να διακόπτεται από αναφιλητά.

Ο Τραμπ υποχρεούται να ενημερώσει ως σήμερα το αργότερο το αμερικανικό Κογκρέσο για το ποιον θεωρεί υπεύθυνο για τον φόνο του Κασόγκι.

Η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου είχε προκαλέσει διεθνή αγανάκτηση και έβλαψε σοβαρά την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον οποίο Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν κατηγορήσει ότι ήταν ο ηθικός αυτουργός του φόνου.

Όμως η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι δεν διαθέτει αδιάψευστες αποδείξεις για την εμπλοκή του και υπογραμμίζει τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Ριάντ.

Η Τσενγκίζ επεσήμανε ότι αναμένει την ολοκλήρωση της έρευνας που διεξάγεται στην Τουρκία και κατήγγειλε το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει εντοπιστεί το πτώμα του Κασόγκι.