Μετά τη συνάντηση με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), η ηγέτης του, Αρλίν Φόστερ, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι το DUP παραμένει δεσμευμένο στο θέμα της αποχώρησης από την ΕΕ, αλλά το «βασικό πρόβλημα στο προσχέδιο της συμφωνίας είναι το backstop», επειδή υπονομεύει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του ΗΒ.

Υπενθύμισε ότι η πρωθυπουργός έλαβε την εντολή από το κοινοβούλιο να «αντικαταστήσει» τον μηχανισμό του backstop, υπό τους όρους της τροπολογίας Μπράντι και ότι αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξουν νομικά δεσμευτικές αλλαγές στη συμφωνία.

«Η τροπολογία Μπράντι είναι σαφής ότι το backstop πρέπει να αντικατασταθεί. Αυτή είναι η αποστολή της και αυτό περιμένω να μεταφέρει στις Βρυξέλλες» είπε.

Ο ηγέτης του Ενωτικού Κόμματος του Ολστερ (UUP), Ρόμπιν Σουόν, – το οποίο επίσης αντιτίθεται στον μηχανισμό ασφαλείας -, υποστήριξε ότι εάν η Μέι δεν μπορέσει να διαπραγματευτεί παράταση και δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε θα πρέπει να τεθεί θέμα άμεσης εξουσίας στη Β. Ιρλανδία.

«Κίνδυνος διάσπασης του ΗΒ»

Η πρόεδρος του Σιν Φέιν, Μάρι Λου Μακντόναλντ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο διάσπασης του ΗΒ εάν εμπλακεί σε διπλωματικό παιχνίδι με την ΕΕ και κατηγόρησε την Τερέζα Μέι ότι ενεργεί με «απόλυτη δυσπιστία».

«Εάν οι βρετανοί πολιτικοί δεν μπορούν να δεχτούν τις ιδιαίτερες ανάγκες αυτής της χώρας, των Βορειοϊρλανδών, εάν η βρετανική πολιτική (ηγεσία) είναι ανίκανη να αναγνωρίσει και να τηρήσει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, τότε η μόνη λύση είναι δημοψήφισμα για την ενότητα της Ιρλανδίας» τόνισε.

H ηγέτης του κόμματος Συμμαχίας, Ναόμι Λονγκ, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η Τερέζα Μέι δεν έδωσε διευκρινίσεις για τις «εναλλακτικές διευθετήσεις» που θα αντικαταστήσουν το backstop. «Κουράστηκα με τους ανθρώπους που αιθεροβατούν. Πρέπει να σταματήσει, δεν έχουμε χρόνο» ανέφερε.

Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού και Εργατικού Κόμματος (SDLP),

Κόλουμ Ιστγουντ, υπογράμμισε ότι το backstop είναι η μόνη βιώσιμη λύση για το θέμα του συνόρου.