Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα θα πραγματοποιήσουν σήμερα συγκεντρώσεις σ’ όλη τη χώρα για να δείξουν την υποστήριξή τους προς τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό και να διαμαρτυρηθούν εναντίον του σοσιαλιστή ηγέτη Νικολάς Μαδούρο.

Οι κινητοποιήσεις έχουν στόχο να συντηρήσουν την πίεση αφού η Ουάσινγκτον αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως τον νόμιμο πρόεδρο και επέβαλε κυρώσεις που είναι πιθανό να εξασθενήσουν περαιτέρω την πετρελαϊκή βιομηχανία αυτής της χώρας μέλους του ΟΠΕΚ.

Οι επικριτές του Μαδούρο ελπίζουν επίσης να ενθαρρύνουν παρόμοιες κινήσεις από ευρωπαϊκές χώρες. Μερικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αναγνωρίσουν επισήμως τον Γκουαϊδό την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ άλλα είναι πιθανό να υιοθετήσουν μια πιο επιφυλακτική στάση υποστήριξης.

«Θα σε δούμε αύριο στους δρόμους, Βενεζουέλα», δηλώνει ο Γκουαϊδό σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter. «Πάμε καλά, πάμε πολύ καλά».

Ο Μαδούρο θα πραγματοποιήσει κι αυτός σήμερα συγκέντρωση για να τιμήσει την 20η επέτειο της πρώτης ορκωμοσίας ως προέδρου, το 1999, του εκλιπόντος σοσιαλιστή ηγέτη Ούγκο Τσάβες.

Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, προχωρώντας στη σκληρότερη οικονομική πρόκληση που έχει απευθύνει μέχρι σήμερα στον Μαδούρο, καθώς η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επδιώκει ανοικτά να τον εκδιώξει από την εξουσία.

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε χθες, Παρασκευή, σε συγκέντρωση στη Φλόριντα πως ο καιρός του διαλόγου έλαβε τέλος και όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι.

Η Βενεζουέλα πλήττεται από υπερπληθωρισμό, ελλείψεις στην παραγωγή και μαζική μετανάστευση των πολιτών σε γειτονικές λατινοαμερικανικές χώρες — μια κατάσταση που είναι πιθανό να επιδεινωθεί βραχυπρόθεσμα από τις νέες κυρώσεις.

Ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου, σε μια άμεση πρόκληση εναντίον της εξουσίας του Μαδούρο, και γρήγορα κέρδισε την υποστήριξη χωρών στην περιοχή, όμως εξακολουθεί να μην ελέγχει κρατικούς θεσμούς ούτε οποιαδήποτε κυβερνητική λειτουργία.

Έχει στείλει επιστολές στη Ρωσία και την Κίνα, χώρες πιστωτές και συμμάχους της κυβέρνησης Μαδούρο, λέγοντας πως μια κυβερνητική αλλαγή θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

Οι αντίπαλοι του Μαδούρο τον κατηγορούν ότι τσαλαπατά δημοκρατικούς θεσμούς, περιλαμβανομένου του Κογκρέσου που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, και κατέστρεψε την άλλοτε σφύζουσα οικονομία μέσω ενός διεφθαρμένου συστήματος ελέγχου του συναλλάγματος και αυθαίρετων εθνικοποιήσεων.

Ο πρώην συνδικαλιστής ηγέτης δηλώνει πως οι κυρώσεις και η προσπάθεια να εξαναγκασθεί σε παραίτηση αποτελούν προέκταση των προσπαθειών των ΗΠΑ να ελέγξουν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, προσπάθειες που συνεχίζονται εδώ και έναν αιώνα.