Στο μεταξύ, αποκαλύπτεται ότι η βραζιλιάνικη εταιρία Vale γνώριζε ήδη από πέρυσι ότι ορισμένες από τις περιοχές που επλήγησαν από τη φονική καταστροφή που προκάλεσε η κατάρρευση του φράγματος τελμάτων θα κινδύνευαν σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με εσωτερική μελέτη της εταιρείας που δημοσίευσε την Παρασκευή τοπική εφημερίδα.

Η έρευνα την οποία έχει δει η εφημερίδα Folha de S.Paulo αποτελεί νέα πηγή αμηχανίας για τη μεγαλύτερη παραγωγό σιδηρομεταλλευμάτων στον κόσμο, η οποία υφίσταται ισχυρές πιέσεις μετά τη θραύση του φράγματος.

Με 110 ανθρώπους να έχουν χάσει επιβεβαιωμένα τη ζωή τους και άλλους 238 να παραμένουν αγνοούμενοι, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η κατάρρευση του φράγματος τελμάτων στην πόλη Μπρουματζίνιου θα μπορούσε να είναι η πιο φονική καταστροφή που σημειώνεται σε εργοτάξιο ορυχείου στην ιστορία της Βραζιλίας.

Η εσωτερική μελέτη την οποία επικαλείται η εφημερίδα φέρει ημερομηνία 18 Απριλίου 2018 και περιγράφει τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη θραύση του φράγματος. Αναφέρει πως το εστιατόριο του ορυχείου, όπου πολλοί εργάτες της Vale είναι πιθανόν να έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε το φράγμα, θα δεχόταν μεγάλη ποσότητα τοξικής λάσπης. Αλλες περιοχές όπου είναι πιθανόν να πέθαναν άνθρωποι, κινδύνευαν επίσης, σύμφωνα με τη Folha.

Η μελέτη αναφέρει ότι οι σειρήνες θα ειδοποιούσαν τους εργάτες αν έσπαγε το φράγμα, όμως η εταιρία ισχυρίστηκε πως αυτό δεν συνέβη επειδή η ροή της λάσπης τις κατέστρεψε προτού σημάνουν συναγερμό. Δύο από τα στελέχη της Vale που ήταν υπεύθυνα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σκοτώθηκαν από την κατάρρευση του φράγματος, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το σχέδιο προέβλεψε επίσης πως η ροή της λάσπης θα έφθανε σε απόσταση 65 χλμ. από το φράγμα.

Η Vale δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχολιασμό της έκθεσης.

Σύμφωνα με τη Folha, η εταιρία είπε πως το σχέδιο επείγουσας δράσης για το φράγμα «είχε καταρτιστεί στη βάση μελέτης για υποθετική θραύση του φράγματος».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vale Φάμπιο Σβάρτσμαν ανέφερε πως η εταιρία είχε κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις της σύμφωνα με τους κανονισμούς και πως οι μετρήσεις είχαν δείξει πως το φράγμα ήταν σταθερό.