Η Βρετανία πρέπει να καθορίσει τους στόχους της όσον αφορά τις προσπάθειες εξεύρεσης συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για την αποχώρησή της από την ΕΕ αν θέλει να πάρει μια παράταση στη διαδικασία εξόδου της από την Ένωση, δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας Έλεν Μακέντι.

"Αν προτίθενται να ζητήσουν μια παράταση, νομίζω ότι θα εγκριθεί (...) αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιδιώξουν μια παράταση αν είναι να καταλήξουμε στο ίδιο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε τώρα σε τρεις μήνες", δήλωσε η Μακέντι στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Την ίδια ώρα η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Καταρίνα Μπάρλεϊ σημείωσε, μιλώντας στο ιρλανδικό δίκτυο RTE, ότι η ΕΕ δεν βλέπει άλλη λύση από το backstop στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων.

Οι Βρετανοί βουλευτές έδωσαν την Τρίτη εντολή στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία της με την ΕΕ για να αντικατασταθεί το backstop --η πολιτική ασφαλείας για να προληφθεί η επιστροφή ενός σκληρού συνόρου στην Ιρλανδία. Οι Βρυξέλλες απέρριψαν άμεσα το ενδεχόμενο αυτό.

"Οπωσδήποτε δεν θα αποδεχθούμε ένα σύνορο υπό την κανονική έννοια του όρου μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αυτό είναι κάτι που έχουμε ξεκαθαρίσει απόλυτα από την αρχή", δήλωσε η Μπάρλεϊ στο ιρλανδικό δίκτυο RTE.

"Η Βρετανία δεν έχει κάνει καμία άλλη πρόταση και πιστεύω ότι εμείς (οι 27 της ΕΕ) πρέπει να εμμείνουμε πραγματικά σθεναρά στο backstop", σημείωσε.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε την Πέμπτη ότι η βρετανική κυβέρνηση θα χρειαστεί λίγες μέρες για να διατυπώσει νέες προτάσεις για τα ιρλανδικά σύνορα. Επίσης υπαινίχθηκε ότι μπορεί να χρειαστεί μια παράταση της διαδικασίας εξόδου πέραν της προβλεπόμενης ημερομηνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου.

"Πιστεύω ότι είναι σημαντικό εμείς (οι 27 της ΕΕ) να μείνουμε ενωμένοι και να μην επιτρέψουμε να μας διαιρέσει η πίεση χρόνου", πρόσθεσε η Μπάρλεϊ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από