Στη Νέα Υόρκη εγκαινιάσθηκε πρόσφατα ένα νέο μουσείο, που έχει ως θέμα τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της KGB σε όλο τον κόσμο. Τα 3500 πρωτότυπα εκθέματα του μουσείου, τα οποία ο designer Γιούλιους Ουρμπάϊτις συγκέντρωνε επί 30 ολόκληρα χρόνια, φιλοξενούνται σ’ έναν εκθεσιακό χώρο, που ήταν πρώην αποθήκη και βρίσκεται στην 14η λεωφόρο της αμερικανικής μεγαλούπολης. Ο ιδρυτής του μουσείου το θεωρεί μοναδικό και ξεχωριστό σε όλο τον κόσμο γράφει η βρετανική The Guardian.

Ένα από τα εκθέματα του είναι το κραγιόν που φέρει την ονομασία «Το φιλί του θανάτου». Πρόκειται για ένα όπλο με σφαίρα διαμετρήματος 4,5 χιλιοστών που προορίζονταν μόνο για μια θανατηφόρο βολή. Υπάρχουν όμως και μικροσκοπικές κάμερες, όπως και μια βούρτσα παπουτσιών με ενσωματωμένη κάμερα. Οι σοβιετικοί πράκτορες τις χρησιμοποιούσαν για να φωτογραφίζουν έγγραφα, στρατιωτικές μονάδες , πυρηνικά όπλα και πολλά άλλα. Στο μουσείο εκτός από τα αξεσουάρ των κατασκόπων, έχει δημιουργηθεί κι ένα γραφείο εργαζόμενου στην KGB.

Ανάμεσα στα μοναδικά εκθέματα του μουσείου είναι κι ένας φορητός μικροπομπός, που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την μετάδοση μηνυμάτων από οποιοδήποτε σημείο. Ο πομπός αυτός λειτουργούσε στα βραχέα κύματα σε διαπασών 3-30 ΜHz. Υπάρχει επίσης ο σοβιετικός αποκωδικοποιητής «Fialka», παρόμοιος με τον βρετανικό «Ainigma» τον οποίο χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει μια συσκευή τηλεφώνου με προστασία από τις υποκλοπές, σοβιετικές ταυτότητες, ένα κατασκοπευτικό ραδιόφωνο λυχνιών, αλλά ακόμη και την πόρτα ενός κελιού στο οποίο οι άνθρωποι της KGB κρατούσαν τους εχθρούς του σοβιετικού κράτους. Έχει επίσης την δυνατότητα να δει βίντεο, που έχει ως θέμα την καθημερινή διαβίωση σε μια σοβιετική φυλακή, αλλά και τις μεθόδους των ανακρίσεων που χρησιμοποιούσε η KGB.