«Στα τέσσερα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός έκανε ένα τεράστιο βήμα πολιτικής αλλαγής, πρωτοφανές όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, με ενισχυμένη την εικόνα της διεθνώς, με μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας, με δημοκρατικές θεσμικές τομές και επαναφορά της ελπίδας και της αυτοπεποίθησης στην κοινωνία».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε εκδήλωση για τις αλλαγές που φέρνει στην τοπική αυτοδιοίκηση ο «Κλεισθένης». Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή», στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

Αναφερόμενος στην αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Χαρίτσης έκανε λόγο για «ιστορική κίνηση με μεγάλη συμβολική αξία αλλά και ουσιαστική υλική αξία για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους» καθώς, όπως είπε, είναι «η πιο εμβληματική πράξη της κυβέρνησης σε ότι αφορά το περιεχόμενο που θέλουμε να δώσουμε σε αυτό που ονομάζουμε δίκαιη ανάπτυξη, με τις δυνάμεις της εργασίας στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας».

Για την έξοδο στις αγορές, σημείωσε ότι «παρά τις Κασσάνδρες που προεξοφλούσαν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα τρόμαζε τις αγορές, η άντληση 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,6% δείχνει ότι στην ελληνική οικονομία έχει επέλθει η κανονικότητα και η χώρα στέκεται μόνη στα πόδια της».

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε εκτενή αναφορά στις αλλαγές που φέρνει ο «Κλεισθένης» (απλή αναλογική, διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, νέα κατηγοριοποίηση των δήμων κ.λπ.), ενώ τόνισε ότι η στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης «είναι κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης» και γι’ αυτό -όπως είπε- βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική προσπάθεια με αύξηση της χρηματοδότησης, χιλιάδες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ο «ΦιλόΔημος» για κτιριακές υποδομές, αγροτική οδοποιία και έργα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ο Μπάμπης Μπιλίνης, υποψήφιος δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου και επικεφαλής της παράταξης που διοργάνωσε την εκδήλωση, στην ομιλία του κατηγόρησε την τοπική δημοτική αρχή ότι «αφήνει ως «κληροδότημα» μία εννιαετία άτολμης, ανεπαρκούς και αποσπασματικής διαχείρισης της διοίκησης».

«Είναι ξεκάθαρο πλέον πως το Μοσχάτο και ο Ταύρος βρίσκονται στον «αυτόματο πιλότο», βλέποντας τις εξελίξεις να προσπερνούν, καθώς η διοικούσα παράταξη -διαχρονικά- αδυνατεί να αντιληφθεί τις ιστορικές της ευθύνες απέναντι στην τοπική κοινωνία» πρόσθεσε ο κ. Μπιλίνης.