Αισιοδοξία φέρνουν στην Κύπρο οι πρώτες ενδείξεις από την γεώτρηση της ExxonMobil στον «Γλαύκο», το δεύτερο στόχο του τεμαχίου 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης» επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν τα πρώτα στοιχεία για την κατάληξη της γεώτρησης ίσως φτάσουν στο στο υπουργείο Ενέργειας μέσα στην εβδομάδα, με τα τελικά αποτελέσματα να αναμένονται σε 15 μέρες. Τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον «Γλαύκο» θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα με αυτά για τη γεώτρηση στο στόχο «Δελφύνη» που προηγήθηκε και που οι πληροφορίες αλλά και η στάση του αρμόδιου υπουργείου μαρτυρούν ότι μάλλον ήταν απογοητευτικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτη»  οι μέχρι τώρα ενδείξεις από τις εργασίες του γεωτρύπανου στον «Γλαύκο» -που άρχισαν στις 11 Ιανουαρίου- εκτιμώνται ως θετικές και συντηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία για εντοπισμό κοιτάσματος, παρόλο ότι οι πιθανότητες επιτυχίας είναι και σε αυτή την περίπτωση λιγότερες από τις πιθανότητες αποτυχίας. Εξαρχής ωστόσο οι πιθανότητες εντοπισμού ταμιευτήρα φυσικού αερίου στον στόχο «Γλαύκος» ήταν ελαφρώς περισσότερες (κοντά στο 40%) από τις πιθανότητες που υπήρχαν για τη γεώτρηση στη «Δελφύνη», στην οποία δεν βρέθηκε φυσικό αέριο.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος «Γλαύκος» είναι σημαντικά μικρότερος από τη «Δελφύνη», γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα και αν η γεώτρηση εντοπίσει κοίτασμα, οι ποσότητες φυσικού αερίου που μπορεί να περιέχει ο ταμιευτήρας εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένες.

Οι θετικές εξελίξεις στα πρώτα στάδια της γεώτρησης, συνίστανται στον εντοπισμό σχιστόλιθων (shales), δηλαδή πετρωμάτων που δεν είναι πορώδη και δεν διευκολύνουν τη διάχυση του φυσικού αερίου στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει απλώς ότι αν στο ευαίσθητο σημείο της υπό διερεύνηση δομής υπάρχει όντως φυσικό αέριο, αυτό πολύ πιθανό «εγκλωβίστηκε» από τους σχιστόλιθους, οι οποίοι λειτουργούν περίπου ως σφράγισμα επί του ταμιευτήρα. Πρέπει να σημειωθεί σε κάθε περίπτωση ότι οι σχιστόλιθοι πάνω από την υπό εξέταση δομή δεν αυξάνουν τις πιθανότητες εντοπισμού φυσικού αερίου, ωστόσο μειώνουν τις πιθανότητες το φυσικό αέριο, εφόσον υπάρχει, να έχει διαφύγει στην ατμόσφαιρα.