Με την ευκαιρία των 200 χρόνων από το θάνατο του Καρλ Μαρξ, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη μια συλλογή 22 άρθρων από τα εκατοντάδες που έγραψε ο Μαρξ τη δεκαετία του 1850 για τη μεγαλύτερη καθημερινή αμερικανική εφημερίδα εκείνης της εποχής. Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Του ανταποκριτή μας στο Λονδίνο Καρλ Μαρξ. 22 επίκαιρες ανταποκρίσεις για τη Νew-York Daily Tribune».

Η επιλογή, η επιστημονική επιμέλεια και τα εισαγωγικά κείμενα είναι του Νίκου Στραβελάκη και η μετάφραση και ο πρόλογος της Μαριάννας Τζιαντζή. Τα άρθρα αυτά αναφέρονται στους πολέμους, την επανάσταση και την αντεπανάσταση στην Ευρώπη (Ανατολικό Ζήτημα, Πρωσία, Ισπανία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία), στην κατάσταση των εργαζομένων στην Αγγλία και στην οικονομία.

Ο αναγνώστης εντυπωσιάζεται όχι μόνο από την ευρυμάθεια, την τεκμηρίωση, τη λεπτή ειρωνεία και το επαναστατικό πάθος του δημοσιογράφου Μαρξ, αλλά και από τις αναλογίες ανάμεσα στο μακρινό χθες και το σήμερα, ιδίως όσον αφορά τη γαλλική κερδοσκοπική τράπεζα Credit Mobilier που oι πρακτικές της θυμίζουν την περιβόητη Lehman Brothers.

Ας σημειωθεί ότι ο Μαρξ δεν έγραφε τότε στην αμερικανική αυτή εφημερίδα μόνο για να διαδώσει τις ιδέες του στην άλλη ακτή του Ατλαντικού, αλλά κυρίως για την επιβίωση του ίδιου και της οικογένειάς τους που ζούσαν τότε στο Λονδίνο σε συνθήκες αφάνταστης στέρησης.