Ο πάπας Φραγκίσκος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και η Αγία Έδρα στηρίζει κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί να απαλλάξει τον λαό από τα βάσανά του, ανακοίνωσε σήμερα το Βατικανό.

Στην πρώτη αυτή παρέμβασή του, το Βατικανό δεν πήρε θέση μεταξύ του Νικολάς Μαδούρο, που δηλώνει ότι είναι ο νόμιμος, εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας και του Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος την Τετάρτη.

Ο ποντίφικας, που πραγματοποιεί επίσκεψη στον Παναμά «ενημερώθηκε για τις ειδήσεις από τη Βενεζουέλα», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Αλεσάντρο Τζισότι. «Ο Άγιος Πατέρας παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη της κατάστασης και προσεύχεται για τα θύματα και για όλους τους Βενεζουελάνους. Η Αγία Έδρα στηρίζει όλες τις προσπάθειες που έχουν ως στόχο να μην υποστεί νέα βάσανα ο λαός», πρόσθεσε στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Την Τετάρτη, την ώρα που το αεροσκάφος του πάπα βρισκόταν πάνω από το Ατλαντικό, ο Χουάν Γκουαϊδό, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, αυτοανακηρύχθηκε «μεταβατικός πρόεδρος» της Βενεζουέλας. Αμέσως τον αναγνώρισαν ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας εξακολουθούν πάντως να στηρίζουν τον Νικολάς Μαδούρο.

Από την Τρίτη, στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν σκοτωθεί 16 άνθρωποι, σύμφωνα με οργανώσεις που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ξέσπασαν ταραχές και σε λαϊκά προάστια της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, από το 2015 περίπου 2,3 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Προβλέπεται μάλιστα ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 5,3 εκατομμύρια φέτος.