«Είναι πιθανόν να είμαι ο πρώτος που θα αποκτήσει δίγλωσσο διαβατήριο, σύμφωνα με τον Νόμο για τη Χρήση των Γλωσσών, που θα φέρει το νέο όνομα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Alsat m.

Ο σχολιαστής Π. Ντιμίτροφσκι σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα έχει αριθμό διαβατηρίου 001 και, ίσως, θα είναι ο πρώτος στον κόσμο και για κάτι άλλο.

Ως πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως είπε με υπερηφάνεια στη συνέντευξή του, θα είναι επικεφαλής κυβέρνησης που θα ακούει εθνικό ύμνο για μια χώρα που δεν υπάρχει πια!

Το ερώτημα είναι εάν κάτι τέτοιο παγκοσμίως έχει ξαναγίνει!

Ο εθνικός μας ύμνος – συνέχισε ο σχολιαστής – περιέχει τη λέξη Μακεδονία ως χώρα, τέσσερις φορές:

«Σήμερα στη Μακεδονία γεννιέται ένας νέος ήλιος ελευθερίας», αρχίζει ο ύμνος και τελειώνει με: «Μακεδονία ελεύθερη, ζει ελεύθερα».

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν προβλέπει την αλλαγή του «μακεδονικού» ύμνου.

Δεν πρόκειται να αλλάξει

Αλλά, σύμφωνα με αυτήν έγιναν οι συνταγματικές τροπολογίες, με την εξαίρεση του άρθρου 36 που για λόγους ιστορικούς παραμένει ως «Μακεδονία».

Οπουδήποτε αλλού η λέξη «Μακεδονία» αντικαθίσταται με τις λέξεις «Βόρεια Μακεδονία».

Οπως σημειώνει το echedoros-a.gr, σε κανένα σημείο από όλη τη διαδικασία της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος δεν αναφέρθηκε το κείμενο του εθνικού ύμνου, εκτός από τον ισχυρισμό ότι δεν πρόκειται να αλλάξει. Επιπλέον, δεν δόθηκε καμία εξήγηση ως προς τη συνταγματική ρήτρα «36».

Στο κείμενο του ύμνου, η «Μακεδονία» ως χώρα αναφέρεται τέσσερις φορές, αυτό σημαίνει βάσει της Συμφωνία των Πρεσπών και τις συνταγματικές τροποποιήσεις ότι θα πρέπει να αλλάξει αυτόματα σε «Βόρεια Μακεδονία».

Διαφορετικά, η χώρα που θα αποκαλείται ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», θα έχει τον εθνικό ύμνο ενός άλλου… κράτους.

Από τη φύση του αλυτρωτικός

Ο εθνικός ύμνος της ΠΓΔΜ είναι από τη φύση του αλυτρωτικός και οι στίχοι του έχουν σαφή αναφορά στο Κρούσεβο, δηλαδή την πόλη που κατέλαβαν οι Σλάβοι κατά την επανάσταση του Ιλιντεν, όπου οι Σλάβοι ήθελαν να ιδρύσουν την ανεξάρτητη «Μακεδονία».

Σήμερα πάνω απ’ τη Μακεδονία γεννιέται,

νέος ήλιος της ελευθερίας!

Οι Μακεδόνες επαναστατούν,

για τα δικαιώματά τους!

Οι Μακεδόνες επαναστατούν,

για τα δικαιώματά τους!

Απ’την αρχή τώρα η σημαία κυματίζει,

της Δημοκρατίας του Κρουσέβου!

Γκότσε Ντέλτσεφ, Πίτου Γκούλι,

Ντάμε Γκρούεφ, Σαντάνσκι!

Γκότσε Ντέλτσεφ, Πίτου Γκούλι,

Ντάμε Γκρούεφ, Σαντάνσκι!

Τα Μακεδονικά όρη τραγουδούν δυνατά,

νέα τραγούδια, νέες ειδήσεις!

Η Μακεδονία ελεύθερη,

Ελεύθερη ζει!

Η Μακεδονία ελεύθερη,

Ελεύθερη ζει!