Η στάση του προέδρου της ΝΔ απέναντι στα φαινόμενα βίας που εκδηλώθηκαν στο συλλαλητήριο συνιστά βαρύτατο θεσμικό ολίσθημα, δήλωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Λυπάμαι που ένα ιστορικό φιλελεύθερο κόμμα μετατοπίζεται σήμερα ακραία δεξιά» ανέφερε.

«Πριν από λίγες μέρες, από αυτό εδώ το βήμα, ενημέρωσα το Σώμα για παρακρατικές πρακτικές που στοχοποιούσαν, με ύβρεις και απειλές, βουλευτές και τις οικογένειές τους. Επισήμανα ότι ορισμένες εξ αυτών υποκινούνταν από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Με ονόματα και διευθύνσεις. Κάλεσα όλους να καταδικάσουν όσους υποδαυλίζουν, παροτρύνουν πράξεις βίας, ακόμη και κατά των εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου. Ο κ. Μητσοτάκης σιώπησε εκκωφαντικά», είπε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε: «Υπάρχουν εξαιρέσεις, το ξαναείπα. Ο κ. Κακλαμάνης, η κ. Μπακογιάννη, αλλά ξέρετε, το γενικό “καταδικάζω τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται” δεν δίνει χαρακτηρισμό στη βία. Όταν ήταν για την τρομοκρατία, λέγατε: Καταδικάζουμε την τρομοκρατία. Και εμείς το λέμε. Εδώ γιατί δεν λέτε την ακροδεξιά; Γιατί δεν τολμάτε να πείτε τη λέξη; Την κυρία Βούλτεψη ακροδεξιοί την χτύπησαν».

«Σήμερα, που συνάντησα τους ανθρώπους των ΜΑΤ που ήταν στα σκαλιά της Βουλής, μου είπαν ότι τέτοια βία, τέτοιο μίσος, τέτοιο μένος δεν έχουν ξανασυναντήσει. Το λένε οι άνθρωποι των ΜΑΤ που είναι στους δρόμους. Είχαμε υλικές καταστροφές στον εξωτερικό χώρο του ελληνικού κοινοβουλίου, 28 τραυματισμένους αστυνομικούς, βία σε φωτορεπόρτερς που κάλυπταν επαγγελματικά το συλλαλητήριο», είπε η κ. Γεροβασίλη για τα επεισόδια της Κυριακής και ενημέρωσε τη Βουλή λέγοντας τα εξής: «Υπάρχει επαρκές οπτικοακουστικό υλικό που καταγράφει τα όσα έγιναν, καταθέσεις βουλευτών, δημοσιογράφων και πολιτών. Όλες αυτές τις μέρες συντάσσονται τεράστιες δικογραφίες. Αντί τούτου τι ακούσαμε; Ότι ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας “εκτελεί εντολές του ΣΥΡΙΖΑ”. Αυτό ακούσαμε. Η στάση αυτή είναι θεσμικό ολίσθημα. Υπονομεύει την αξιοπιστία και την ασφάλεια για την οποία καθημερινά δήθεν κόπτεστε».

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών κάλεσε την αντιπολίτευση να αφήσει τον διχαστικό και υποκριτικό λόγο και να στοιχηθεί στον εθνικό κοινό τόπο. «Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή. Είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα που της δίνεται η ευκαιρία να λύσει ένα πρόβλημα που για δεκαετίες ταλάνισε τη χώρα μας, με σοβαρές συνέπειες. Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία, δεν υπάρχει τρίτη ευκαιρία. Οι ευκαιρίες αυτές πέρασαν και εξαντλήθηκαν ανεπιτυχώς. Όσοι, λοιπόν, θέλουν να εντυπωσιάσουν το κομματικό τους κοινό ας δείξουν εγκράτεια», είπε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε: «Θέλω, λοιπόν, να καλέσω και την αντιπολίτευση, και αυτή τη στιγμή, να στοιχηθούν στον κοινό τόπο και στον εθνικό τόπο και να αφήσουν κατά μέρος τον υποκριτικό και διχαστικό λόγο».

«Σήμερα εδώ λέμε στον ελληνικό λαό όλη την αλήθεια. Σε αυτές τις ευκαιρίες που χάθηκαν υπήρχαν συνετές φωνές στα κόμματα, και στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία. Είχαν συνετές, ρεαλιστικές φωνές. Όμως δεν επικράτησαν. Υπέκυψαν. Υπέκυψαν σε εθνικιστικές πιέσεις, στο πολιτικό κόστος και στην ψηφοθηρική λογική. Αυτό είχε για τη χώρα μας συνέπειες. Χάσαμε διπλωματικό κεφάλαιο, διεθνή ερείσματα, στην οικονομία, ακόμη και κομμάτι της Ιστορίας της», είπε η Όλγα Γεροβασίλη για να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χειρίσθηκε το πρόβλημα με αποφασιστικότητα και έφθασε στη σημερινή Συμφωνία.

«Καταλήξαμε σε μια εθνικά επωφελή και έντιμη Συμφωνία. Τα θετικά αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν», είπε η κ. Γεροβασίλη σημειώνοντας ότι ο ρόλος της Ελλάδας ενισχύεται στην περιοχή, τα Βαλκάνια γίνονται πιο ασφαλή, ανοίγουν δρόμοι οικονομικής ανάπτυξης με σημαντικό όφελος και για την ελληνική Μακεδονία.

«Δεν έχουμε παραχωρήσει τίποτα. Ούτε το ελάχιστο πραγματικό κεφάλαιο ψυχής, όπως αυτό ορίζεται στην κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα από την ιστορικότητα της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Σε τέτοια, λοιπόν, ιστορική στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος από τους ακροδεξιούς βαρόνους και πέφτει από το ένα ατόπημα στο άλλο, αγνοώντας τις παραδόσεις και τις θέσεις της κλασσικής φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας που γνωρίζαμε», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη.