Η πρακτική των αυθαίρετων αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιεί το Ισραήλ στην Συρία πρέπει να τερματισθεί, δήλωσε σήμερα Τετάρτη (23/1) η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιεί το Ισραήλ στην Συρία.

«Η επιβολή ενός κλίματος εχθρότητας στην περιοχή, σύμφωνα με την δική μας εκτίμηση, δεν ανταποκρίνεται στα μακροπρόθεσμα εθνικά συμφέροντα κανενός κράτους της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του Ισραήλ» υπογράμμισε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε ώστε η δεινοπαθούσα επί χρόνια από τις ένοπλες συγκρούσεις Συρία να μετατραπεί σε πεδίο ξεκαθαρίσματος γεωπολιτικών λογαριασμών».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογισθούν τις ενδεχόμενες συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει ένας νέος κύκλος χάους στην Μέση Ανατολή.

Στις 20 Ιανουαρίου το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA είχε μεταδώσει ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας ανταπάντησαν στις επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας στο νότιο τμήμα της χώρας. Την επόμενη ημέρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εξαιτίας των αεροπορικών αυτών επιδρομών σκοτώθηκαν τέσσερις Ρώσοι στρατιωτικοί, έξι τραυματίσθηκαν, προκλήθηκαν ζημιές στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, ενώ τα αντιαεροπορικά συστήματα της Συρίας κατέστρεψαν περισσότερους από 30 ισραηλινούς πυραύλους και βόμβες.

Στις 13 Ιανουαρίου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ, έχοντας σκοπό να αποτρέψει την εδραίωση της στρατιωτικής παρουσίας του Ιράν στην Συρία, είναι έτοιμο να εντείνει τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον ιρανικών εγκαταστάσεων στην γειτονική χώρα.