O επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι εναπόκειται στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν αν η «επιτυχημένη επιχείρηση» SOPHIA που ξεκίνησε το 2015 για την αντιμετώπιση των διακινητών μεταναστών στην Κεντρική Μεσόγειο, θα συνεχιστεί ή όχι.

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με το μέλλον της επιχείρησης, μετά τις πρόσφατες απειλές του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι για τερματισμό της επιχείρησης αν δεν αλλάξουν οι κανόνες, αλλά και μετά την αναστολή αποστολής φρεγάτας από τη Γερμανία που ήταν προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο, ο Δ. Αβραμόπουλος είπε πως η επιχείρηση SOPHIA συνεχίζεται και πως η Επιτροπή είναι εδώ για να προτείνει λύσεις.

Ο Έλληνας Επίτροπος υπενθύμισε ότι η εντολή της επιχείρησης SOPHIA επιμηκύνθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ως το τέλος Μαρτίου του 2019 και ότι αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι επαφές με τα κράτη-μέλη σχετικά με το μέλλον της επιχείρησης. Προσέθεσε δε ότι, αν η Ιταλία που είναι η χώρα η οποία διοικεί την επιχείρηση SOPHIA, αποφασίσει τον τερματισμό της, μπορεί να το κάνει, αν θέλει.

«Η Επιχείρηση SOPHIA ήταν πολύ επιτυχημένη και κατά την άποψή μου θα έπρεπε να συνεχιστεί. Όμως τα κράτη-μέλη είναι αυτά που θα πάρουν την τελική απόφαση», πρόσθεσε, τέλος, ο Δ. Αβραμόπουλος.