Τεράστιο σε όγκο και παλμό το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών στην πλατεία Συντάγματος. Κατά εκατοντάδες έφθασαν στο κέντρο της Αθήνας οι διαδηλωτές που ήρθαν στην Αθήνα από κάθε μέρος της χώρας προκειμένου να συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, αλλά και σε όσους θα ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, όπως όλα δείχνουν θα έρθει στην ελληνική Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, στέλνουν σήμερα χιλιάδες Έλληνες στο Σύνταγμα, σε μία συγκέντρωση που αναμένεται να ξεπεράσει σε συμμετοχή της προηγούμενη.

Αν και το «ραντεβού» έχει δοθεί για τις 2 μ.μ., ήδη, από νωρίς το πρωί, διαδηλωτές έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στο Σύνταγμα. Σε βίντεο που έχουν αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άνθρωποι κάθε ηλικίας τραγουδούν το «Μακεδονία Ξακουστή» ακόμη και μέσα στους σταθμούς του μετρό, αλλά και συνθήματα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ενταση και χημικά στο συλλαλητήριο

Ένταση σημειώθηκε στο κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό στο Σύνταγμα.

Διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν στη Βουλή όταν οι άντρες των ΜΑΤ τους απώθησαν με χημικά.

Νωρίτερα, κάποιοι από τους συγκεντρωθέντες πετούσαν αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σημειώνεται επίσης ότι σε εξέλιξη βρίσκεται στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, «αντιεθνικιστική» συγκέντρωση εκατοντάδων ατόμων, η οποία διεξάγεται παράλληλα με το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι προσερχόμενοι στη συγκέντρωση των Προπυλαίων, φώναξαν συνθήματα όπως «η εθνική ενότητα είναι μια παγίδα, οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα», «κόκκινα Βαλκάνια, σοσιαλιστικά χωρίς πολέμους χωρίς αφεντικά». Στα Προπύλαια, μεταξύ άλλων έφθασαν μετά από προσυγκεντρώσεις τους, οργανώσεις της άκρας Αριστεράς (από την πλατεία Κάνιγγος) και ένα ισχυρό μπλοκ Αναρχικών (από την πλατεία Εξαρχείων).-

Χιλιάδες αστυνομικοί είναι ακροβολισμένοι στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων ασφαλείας που λαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ. για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα. Οι διοργανωτές έχουν προαναγγείλει πως η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά.

Από το πρωί καταφτάνουν στην πρωτεύουσα πούλμαν τα οποία μεταφέρουν διαδηλωτές απ’ όλη την Ελλάδα, με τους διοργανωτές να σημειώνουν πως 3.000 λεωφορεία θα φτάσουν στην Αθήνα από τη βόρεια Ελλάδα μεταφέροντας στο Σύνταγμα 150.000-200.000 διαδηλωτές.

Συνολικά, 2.000 αστυνομικοί θα πάρουν μέρος στα μέτρα ασφαλείας ενώ τα drones της αστυνομίας και το ελικόπτερο θα δίνουν συνεχώς εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Ο σχεδιασμός προβλέπει, επίσης, αυξημένα μέτρα φύλαξης της Βουλής αλλά και του Μαξίμου, με βασική εντολή να σφραγιστεί κάθε σημείο γύρω από τα δυο κτήρια που θα μπορούσε να έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε.

Από τις δέκα το πρωί, ύστερα από εντολή της αστυνομίας, έκλεισαν οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια, ενώ σε εφαρμογή από χθες, Σάββατο, το βράδυ έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Τροχαία.

Από τα ξημερώματα τα πρώτα λεωφορεία άρχισαν να μπαίνουν στην Αττική τόσο από την Αθηνών – Λαμίας, όσο και από την Πελοπόννησο. Από την Κρήτη και τα άλλα νησιά χιλιάδες διαδηλωτές φθάνουν για να ενώσουν τη φωνή τους για τη Μακεδονία στην καρδιά της Ελλάδας. Στις Αφίδνες από νωρίς καταφθάνουν εκατοντάδες πούλμαν από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου στη συνέχεια οι επιβαίνοντες σε αυτά να πάνε στο σταθμό του Μετρό «Κατεχάκη» και από εκεί στο Σύνταγμα για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Οι διαδηλωτές τραγουδούν το «Μακεδονία ξακουστή» ενώ περιμένουν τη μεταφορά τους που μέχρι στιγμής γίνεται χωρίς προβλήματα.